Η Γερμανία κινδυνεύει να χάσει τις μεγάλες βιομηχανίες της εάν δεν τις προστατέψει από το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τόνισε ο Γερμανός υπουργός οικονομικών.

Τον Δεκέμβριο η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τη διαχείριση των επιδοτήσεων και των εκπτώσεων που δόθηκαν στη βαριά βιομηχανία για την επιβάρυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αυτό ήγειρε φόβους στη βιομηχανία ότι θα αυξηθεί το κόστος, καθώς ήδη προσπαθεί να είναι ανταγωνιστική. Η έρευνα θορύβησε και τους οικολόγους, που λένε ότι η στροφή της Γερμανίας προς τις ανανεώσιμες πηγές ίσως τεθεί σε κίνδυνο.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε στη Γερμανία ότι οι βιομηχανίες έντασης ενέργειας θα παραμείνουν απαλλαγμένες από το νόμο EEG (νόμος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Γερμανίας)», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομίας κ. Sigmar Gabriel (SPD), κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στις Βρυξέλλες όπου συνάντησε υπαλλήλους της Επιτροπής.

«Ο,τιδήποτε άλλο θα είχε ως αποτέλεσμα την αποβιομηχανοποίηση της Γερμανίας. Δεν είναι υπερβολή. Η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει συμφέρον στην καταστροφή της γερμανικής βιομηχανίας».

Η Κομισιόν έβαλε στο μικροσκόπιο της τη διαχείριση των κρατικών επιδοτήσεων της Γερμανίας για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι Βρυξέλλες εκφράζουν ανησυχίες για την εν λόγω νομοθεσία, η οποία αποκλείει μεγάλες βιομηχανικές μονάδες από τις πράσινες προσαυξήσεις, η οποία είναι άδικη για πολλούς, καθώς χρεώνει τις προσαυξήσεις στους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος.

Περίπου 2.300 επιχειρήσεις εξαιρούνται από τις συγκεκριμένες χρεώσεις.

Η Γερμανία αναγνωρίζει ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή, ωστόσο τονίζει ότι η βιομηχανία θα πρέπει να προστατευθεί από τα ενεργειακά κόστη, που αποτελούν ανησυχία στην Ευρώπη καθώς οι ΗΠΑ επωφελούνται από φθηνά καύσιμα λόγω της επανάστασης του σχιστολιθικού αερίου.

EurActiv με Reuters

Πηγή: euractiv.gr