Νέο μέλος της ευρωζώνης είναι από χθες (1η Ιανουαρίου) η Λετονία, κάνοντας ακόμη ένα βήμα μακριά από την σκιά της Ρωσίας.

Το 18ο μέλος της ευρωζώνης, εντάχθηκε στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ δέκα χρόνια πριν.

Ο Πρωθυπουργός της Λετονίας, Valdis Dombrovskis, ο οποίος ηγήθηκε της χώρας εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης από τότε που εγκατέλειψε την πρώην Σοβιετική Ένωση, τόνισε ότι η υιοθέτηση του ευρώ αποτελεί ευκαιρία, αλλά όχι εγγύηση ευημερίας, και ότι η Ρίγα δεν πρέπει να χαλαρώσει την δημοσιονομική της πολιτική.

«Δεν αποτελεί δικαιολογία να μην ακολουθηθεί μια υπεύθυνη δημοσιονομική και μακροοικονομική πολιτική», τόνισε, αφού πρώτα έκανε ανάληψη του πρώτου ευρωχαρτονομίσματος από ένα ATM στη Ρίγα.

Την περίοδο 2008-2010, η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά 1/4 , εν συνεχεία ωστόσο αναπτύχθηκε με τους πιο γρήγορους ρυθμούς στην ΕΕ, σημειώνοντας άνοδο 5.6% το 2012, μετά την επιβολή σκληρής λιτότητας από την κυβέρνηση.

Οι προσπάθειες της χώρας επαινέθηκαν πολλές φορές από Ευρωπαίους πολιτικούς, πολλοί εκ των οποίων έφεραν τη Λετονία ως παράδειγμα για την επιτυχία των προγραμμάτων λιτότητας.

«Χάρη σε αυτές τις προσπάθειες… η Λετονία θα ενταχθεί στην ευρωζώνη πιο δυνατή από ποτέ, στέλνοντας ένα ενθαρρυντικό μήνυμα στις άλλες χώρες που περνούν μια δύσκολη οικονομική προσαρμογή», τόνισε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, José Manuel Barroso.

Ωστόσο παραμένουν κάποιες ανησυχίες. Η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει τη Λετονία ότι το υψηλό επίπεδο ξένων καταθέσεων σε λετονικές τράπεζες, κυρίως από τη Ρωσία, όπως ακριβώς στην Κύπρο, αποτελεί παράγοντας κινδύνου.

Η Λετονία, που γίνεται η τέταρτη μικρότερη οικονομία στην ευρωζώνη, μετά τη Μάλτα, την Εσθονία, και την Κύπρο, αναμένει από το ευρώ να μειώσει το κόστος δανεισμού και να ενθαρρύνει επενδυτές με την εξάλειψη του συναλλαγματικού κινδύνου.

Ωστόσο οι οίκοι αξιολόγησης Standard & Poor’s και Fitch αναβάθμισαν τη Λετονία ενόψει της ένταξης στην ευρωζώνη.

Από την άλλη πλευρά οι Λετονοί είναι διχασμένοι αναφορικά με την ένταξη στην ευρωζώνη, με πολλούς να προειδοποιούν ότι αποτελεί δικαιολογία για αύξηση των τιμών.

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Olli Rehn, είπε:

«Θέλω να καλωσορίσω τη Λετονία στο ευρώ. Οι προσπάθειές σας καρποφόρησαν και η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη της χώρας σας προσφέρει ένα σαφές μήνυμα ενθάρρυνσης των άλλων ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται σε δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή».

Πηγή: euractiv.gr