Έχοντας ως «πρότυπο» το πρόγραμμα λιτότητας που της έχει επιβληθεί όλα αυτά τα χρόνια, η Ελλάδα στοχεύει να έχει συνολικό κόστος δαπανών για την Προεδρία της ΕΕ 50εκ €, ένα ποσό ιστορικά χαμηλό συγκριτικά με τις προηγούμενες προεδρίες.

Έχοντας ένα μικρότερο χρονοδιάγραμμα εξαιτίας των Ευρωεκλογών φέτος τον Μάιο, οι Έλληνες κάνουν σημαντικές περικοπές, ελπίζοντας να «εγκαθιδρύσουν μια τάση» για τις μελλοντικές προεδρίες.

Αντίθετα με τις προηγούμενες προεδρίες, οι Έλληνες χρησιμοποίησαν μόνο δημοσίους υπαλλήλους και δεν θα αναθέσουν έργα σε εξωτερικούς παράγοντες.

«Μόλις εννέα άτομα προσελήφθησαν για το γραφείο στην Αθήνα», είπε ο εκπρόσωπος Αλέξανδρος Βιδούρης, προσθέτοντας ότι θα υπάρχουν «πολύ λίγα άτομα» στη μόνιμη αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες: «156 άτομα συνολικά συγκριτικά με τα 250 που έχουν συνήθως οι προεδρίες».

«Όλα θα γίνουν από τοπικές εταιρείες και εργαζόμενους», τόνισε. Τοπικές ιδιωτικές εταιρείες θα χρηματοδοτήσουν τις μεταφορές που σχετίζονται με την προεδρία ενώ η εταιρεία αερογραμμών Aegean θα χρηματοδοτήσει τα αεροπορικά εισιτήρια για τα παραδοσιακά ταξίδια της προεδρίας.

Το λογότυπο της Ελληνικής Προεδρίας που συμβολίζει την «κοινή προσπάθεια και το ταξίδι» το οποίο αναφέρεται και στην κεντρική προτεραιότητα της θαλάσσιας πολιτικής, κόστισε 12.500 € αντίθετα με τα 150.000€ που δαπανώνται συνήθως στις προεδρίες για τα λογότυπα.

«Μην αναμένετε συναντήσεις σε εξωτικά νησιά», είπε ο Βιδούρης. «Όλες οι άτυπες συναντήσεις θα πραγματοποιούνται στον ίδιο χώρο στην Αθήνα, ένα συνεδριακό κέντρο, όπου όλα είναι έτοιμα και δεν απαιτούνται σημαντικά πρόσθετα κόστη».

Μόνο η άτυπη συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ θα πραγματοποιηθεί εκτός Αθηνών σε διαφορετική αίθουσα, ύστερα από αίτημα της Ύπατης Εκπροσώπου Catherine Ashton, που έχει την προεδρία του Συμβουλίου.

Ωστόσο η Αθήνα επέλεξε να κρατήσει το συνηθισμένο «ταξίδι προεδρίας» για τους δημοσιογράφους, μια παράδοση που επιτρέπει σε εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης να επισκέπτονται τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς της χώρας που έχει την προεδρία δύο φορές το χρόνο.

Επίσης δεν αναμένεται να δοθούν δώρα με το λογότυπο της προεδρίας. «Θέλουμε να κρατήσουμε χαμηλά το κόστος και να εστιάσουμε στην ουσία», υπογράμμισε ο Βιδούρης.

Ευρωεκλογές

Το σημαντικό γεγονός στο πρώτο εξάμηνο του 2014 είναι αναμφισβήτητα οι ευρωεκλογές. Τον Μάιο, 375εκ Ευρωπαίοι θα ψηφίσουν για να εκλέξουν τα νέα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τα κύρια πολιτικά κόμματα θα ορίσουν για πρώτη φορά τους υποψηφίους τους για την προεδρία της Κομισιόν. Αυτό θα μικρύνει σημαντικά το πρόγραμμα δραστηριοτήτων της ελληνικής προεδρίας.

Όλες οι τριλογίες- δηλαδή οι διαβουλεύσεις μεταξύ των τριών κύριων θεσμικών οργάνων της ΕΕ- θα πρέπει να πραγματοποιηθούν στο πρώτο τρίμηνο του 2014, με την τελευταία ολομέλεια της Ευρωβουλής να έχει οριστεί η 17η Απριλίου.

Το πιο σημαντικό κομμάτι των νομοθετικών εργασιών θα πρέπει να γίνει το πρώτο τρίμηνο, με το υπόλοιπο να περνά εν συνεχεία στην Ιταλία που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου.

Πηγή: euractiv.gr