Την στήριξη των Ευρωπαίων ηγετών για την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, ζήτα με επιστολή του ο Πρόεδρός της Artur Mas.

Σε επιστολή που εστάλη τον Δεκέμβριο και ήρθε στο φως της δημοσιότητας την Πέμπτη, ο Artur Mas κάλεσε τις ευρωπαϊκές δυνάμεις να ενθαρρύνουν το δημοψήφισμα, το οποίο η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Mariano Rajoy λέει ότι είναι αντισυνταγματικό και ως εκ τούτου δεν δίνει το πράσινο φως για να πραγματοποιηθεί.

Το ζήτημα της Καταλονίας αναμένεται να κυριαρχήσει στην πολιτική συζήτηση στην Ισπανία, η οποία βγαίνει με αργούς ρυθμούς από την ύφεση και οδεύει προς τις γενικές εκλογές το 2015.

«Αντίθετα με κάποια δημοσιεύματα, υπάρχουν πολλές νομικές και συνταγματικές επιλογές που επιτρέπουν αυτό το δημοψήφισμα να πραγματοποιηθεί στην Καταλονία», έγραψε ο Mas τον Δεκέμβριο στη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel, σε επιστολή που δημοσιεύθηκε στη ιστοσελίδα του.

«Είμαι σίγουρος μπορώ να βασιστώ σε εσάς για να ενθαρρύνετε μια ειρηνική, δημοκρατική, διαφανή και ευρωπαϊκή διαδικασία, στην οποία εγώ και η μεγάλη πλειοψηφία των Καταλανών έχουμε δεσμευθεί», έγραψε.

Η Σκωτία αναμένεται να προβεί σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της φέτος, ωστόσο ο Mas δεν έκανε καμία αναφορά σε αυτό στην επιστολή του.

Με τους Rajoy και Mas να μην φαίνονται διατεθειμένοι για πολιτικές διαπραγματεύσεις, ο Rajoy αναμένεται να χρησιμοποιήσει το εθνικό κοινοβούλιο και το Ανώτατο Δικαστήριο προκειμένου να μπλοκάρει κάθε κίνηση πραγματοποίησης δημοψηφίσματος.

Σε μια τέτοια περίπτωση ο Mas ίσως ζητήσει πρόωρες εκλογές, που σύμφωνα με δημοσκοπήσεις είναι πιθανό να κερδίσει το κόμμα ανεξαρτησίας Καταλανική Δημοκρατική Αριστερά. Οι ηγέτες του κόμματος λένε ότι θα απευθυνθούν για το ζήτημα του δημοψηφίσματος σε διεθνές δικαστήριο εάν χρειαστεί.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια μικτή εικόνα, με το 35% των Καταλανών να επιθυμεί πλήρη απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία, ενώ αντίθετο είναι σχεδόν το 50%.

Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πως η συντριπτική πλειοψηφία των Καταλανών θέλουν να επιτρέψει ο Πρωθυπουργός Rajoy την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος.

EurActiv με Reuters

Πηγή: euractiv.gr