*Άρθρο στο ένθετο Realmoney του Προέδρου της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας και Γ.Γραμματέα της ΕΣΕΕ κ. Γιώργου Καρανίκα.

Κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες κάνουμε τις αγορές μας για το γιορτινό τραπέζι, αλλά και για δώρα. Φέτος, εν μέση κρίσης, προσπαθούμε να κρατήσουμε κάτι στην άκρη για να κάνουμε τα ψώνια μας, θέλουμε όμως και τα ευρώ να πιάσουν τόπο. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, ειδικά σε αυτές τις γιορτές, αξίζει να στηρίξουμε τις τοπικές αγορές, στην πόλη ή στην γειτονιά μας. Αν ζείτε στην περιφέρεια ή σε κάποια γειτονιά μεγάλης πόλης, πριν κάνετε τις αγορές σας, σκεφτείτε και τι ο τόπος σας, αν χάσει τα τοπικά καταστήματα…..

Σκεφτείτε το τόπο σας να έχει λιγότερη ζωή. Ιδίως τέτοιες μέρες. Οι τοπικές αγορές είναι η καρδιά των κοινωνιών μας. Ιδίως στην περιφέρεια, αποτελούν σημείο αναφοράς. Σε μία εποχή που η κοινωνική συνοχή απειλείται, συμβάλλουν στο αίσθημα κοινότητας που έχουν ανάγκη στην πατρίδα μας,

Σκεφθείτε τον τόπο σας με ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας. Οι τοπικές εμπορικές επιχειρήσεις προσφέρουν εργασία ιδίως στους νέους, οι οποίοι, αν μείνουν άνεργοι ίσως φύγουν σε άλλη πόλη ή σε άλλη χώρα. Σκεφτείτε τους τοπικούς παραγωγούς να δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο να διοχετεύσουν τα προϊόντα τους στην αγορά. Τα τοπικά καταστήματα λειτουργούν ως δίαυλοι μεταφοράς τοπικών προϊόντων. Διασφαλίζουν τη διαφάνεια και την αποτελεσματική σύνδεση του παραγωγού με τον καταναλωτή, λόγω των δεσμών οικειότητας και γνωριμίας. Σκεφτείτε τον τόπο σας στις επόμενες γιορτές να μην είναι στολισμένος και να μην μπορείτε να κάνετε μια «χριστουγεννιάτικη βόλτα» με τα παιδιά σας. Τα μαγαζιά με τα τέλη που πληρώνουν, στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό τον εορταστικό στολισμό.

Σκεφτείτε να μην μπορείτε να γιορτάσετε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φυσιογνωμίας του τόπου σας, αλλά με την απρόσωπη ομοιομορφία των εμπορικών κέντρων.

Για όλα αυτά δεν αξίζει να στηρίξουμε τις τοπικές αγορές; Και επιπλέον, επειδή όλους μας ενδιαφέρει πρωτίστως η ποιότητα των αγορών μας, μην ξεχνάμε ότι στις ημέρες μας η τεχνολογική πρόοδος και η εκμηδένιση των διαφορών κέντρου – περιφέρειας έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Μια καλή τοπική αγορά προσφέρει τα πάντα στους καταναλωτές, συχνά σε καλύτερη ποιότητα ή σε ανταγωνιστικότερη τιμή – και μάλιστα χωρίς την επί πλέον σπατάλη χρήματος και χρόνου που απαιτεί η μετακίνηση σε μία μεγάλη αγορά ή εμπορικό κέντρο. Στην ΕΣΕΕ λέμε ότι, στηρίζοντας το ελληνικό εμπόριο, στηρίζουμε την Ελλάδα. Κι ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, στηρίζοντας τις τοπικές αγορές στηρίζουμε τον τόπο μας και το μέλλον της οικογενείας μας. Τώρα στα δύσκολα, αυτές τις γιορτές, ας στηρίξουμε, λοιπόν, τα μαγαζιά της πόλης και της γειτονιάς μας.