Η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ στη Συρία έχει λάβει τους τελευταίες εννέα μήνες σημαντικές ποσότητες ιρακινού αργού πετρελαίου, μέσω αιγυπτιακού λιμανιού.

Αυτό προκύπτει από έγγραφα που επικαλείται το Reuters, σύμφωνα με τα οποία, εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου παραδόθηκαν στη Συρία, σε ιρανικά δεξαμενόπλοια μέσω λιβανικών και αιγυπτιακών εταιρειών.

Η συμφωνία αυτή, την ύπαρξη της οποίας οι εμπλεκόμενες εταιρείες (λιβανέζικες και αιγυπτιακές) διαψεύδουν, υπήρξε προσοδοφόρα χάρη στο «καπέλο» που επέβαλαν οι εταιρείες στο προϊόν λόγω της επικινδυνότητας της Συρίας, χώρας προορισμού του πετρελαίου. Η αποκάλυψη υπογραμμίζει επίσης τον ρόλο της Αιγύπτου, του Ιράκ και του Λιβάνου στη διατήρηση της ενεργειακής ικανότητας του καθεστώτος Ασαντ.

Η παραλήπτρια του πετρελαίου, συριακή κρατική εταιρεία Sytrol, και ο Ιρανός αποστολέας του, National Iranian Tanker, βρίσκονται στον κατάλογο των εμπορικών κυρώσεων ΗΠΑ και Ε.Ε. Παρότι εταιρείες εκτός ΗΠΑ και Ε.Ε. δεν υπόκεινται σε κυρώσεις, όσες επιχειρήσεις συναλλάσσονται μαζί τους κινδυνεύουν με πάγωμα των κεφαλαίων τους και αποκλεισμό από τις δυτικές αγορές.

Τα επίμαχα έγγραφα αναφέρονται σε τέσσερις παραδόσεις ιρακινού πετρελαίου στη Συρία, μέσω ιρανικών δεξαμενόπλοιων, από το αιγυπτιακό λιμάνι του Σιντί Κερίρ στη Μεσόγειο. Κανένα στοιχείο δεν προέκυψε για εμπλοκή της ιρακινής ή της αιγυπτιακής κυβέρνησης στη διακίνηση πετρελαίου προς τη Συρία. Το Ιράκ έχει, όμως, αντιμετωπίσει δυτικές επικρίσεις και κατά το παρελθόν, για την άδεια που προσέφερε σε ιρανικές εξαγωγές όπλων και υλικού με προορισμό τη Συρία, μέσω του εναέριου χώρου του.

Πηγή: energypress.gr