Κατηγορηματικά αντίθετη είναι η κυβέρνηση σε μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, όπως προέκυψε μετά τη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πως η τρόικα έχει αρνηθεί τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και κάλεσε τον κόσμο να κάνει χρήση του επιδόματος θέρμανσης.

«Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα, αλλά δεν μειώνουμε τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Στουρνάρας και πρόσθεσε ότι με την «διεύρυνση των κριτηρίων καλύπτουμε τον μισό πληθυσμό». Ο υπουργός Οικονομικών παρέθεσε μια σειρά από στοιχεία προκειμένου να αποδείξει πως στο μέτρο είναι πετυχημένο. «Πατάξαμε το λαθρεμπόριο στα καύσιμα και αυτός είναι ο στόχος».

Ο υπουργός Οικονομικός πρόσθεσε επίσης πως η τρόικα είχε αρνηθεί την μείωση του φόρου στο πετρελαίου θέρμανσης, ενώ δεν έχει ενημερωθεί για την διεύρυνση των κριτηρίων. «Η εξίσωση του φόρου πετρελαίου δεν ήταν ένα αίτημα μόνο της τρόικας αλλά και πολλών κυβερνήσεων που προηγήθηκαν, αλλά καμία δεν τόλμησε να το κάνει».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η υστέρηση στα έσοδα από τη φορολογία (ΕΦΚ και ΦΠΑ) στα καύσιμα ήταν 353 εκατ. ευρώ ή 5% σε σύγκριση με τον στόχο του προϋπολογισμού. Αποδίδεται από το υπουργείο, στην υψηλή αποθεματοποίηση (238 εκατ. λίτρα) λόγω της αύξησης του φόρου, στις ηπιότερες καιρικές συνθήκες και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Επίσης, βάσει των στοιχείων του υπουργείου, η μείωση στην κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 68%- 70% μεταξύ 2012 και 2013, οφείλεται:

* Κατά 11,5% στην αύξηση της τιμής με την εξίσωση των φόρων

* Κατά 3,4% στην ύφεση

* Κατά 23,9% στις ηπιότερες καιρικές συνθήκες

* Κατά 32% στην αποθεματοποίηση και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Eρωτηθείς σχετικά, ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε τη λήψη οικονομικών αντικινήτρων στη χρήση ξυλείας για τα τζάκια. Παράλληλα, διέψευσε σενάρια που θέλουν το υπουργείο Οικονομικών να “σπάει” και στην θέση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας να τοποθετείται ο Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Από την πλευρά του ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης κάλεσε τους πολίτες και κυρίως εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να χρησιμοποιούν ηλεκτρικές συσκευές και όχι τζάκια. «Οι πολίτες να σκεφτούν καθαρά και να χρησιμοποιούν καθαρή ενέργεια».

Όπως είπε ο υπουργός, η δωρεάν χρήση ηλεκτρικού ρεύματος για τις διπλάσιες ημέρες εμφάνισης του φαινομένου της αιθαλομίχλης θα ενεργοποιείται από τη στιγμή που θα ανακοινώνεται ακόμα και προληπτική σύσταση για κατάργηση της χρήσης τζακιών, από τον αρμόδιο περιφερειάρχη. Κάτι που σημαίνει ότι δεν αποτελεί προαπαιτούμενο το όριο συναγερμού των 150 μικρογραμμαρίων αιωρούμενων σωματιδίων ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Το μέτρο έχει ήδη ενεργοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από εχθές, Τρίτη, ενώ πρόκειται να ισχύσει μέχρι και την Παρασκευή και αφορά 70.000 νοικοκυριά.

Συνολικά οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) είναι 2 εκατομμύρια πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα. Στην Αθήνα, με 150.000 νοικοκυριά ενταγμένα στο ΚΟΤ.

Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι το «μέτρο της εξίσωσης του πετρελαίου θέρμανσης είναι απολύτως πετυχημένο. Ο υπουργός Οικονομικών μας παρέθεσε μια σειρά από στοιχεία που το αποδεικνύουν αυτό». Τόνισε επίσης πως θα παρέχεται δωρεάν ρεύμα ακόμα και τις μέρες που θα υπάρχει πρόβλεψη για αιθαλομίχλη.

Πηγή: paseges.gr