Έχουμε μπει για τα καλά στον χειμώνα, η καλύτερη περίοδος του χειμώνα για μικρούς αλλά και μεγάλους είναι η περίοδος των εορτών Χριστουγέννων και πρωτοχρονιάς. Πραγματικά η ατμόσφαιρα είναι υπέροχη, παντού φωτάκια που αναβοσβήνουν, ζεστές οικογενειακές στιγμές, ο άγιος Βασίλης με τα δώρα και τόσες άλλες ωραίες εικόνες που μας επαναφέρουν μνήμες από την παιδική μας ηλικία. Όλες αυτές οι μνήμες συνδέονται άμεσα και με το φαγητό, το φαγητό που ενώνει την οικογένεια γύρω από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Το φαγητό που φτιάχνει η μαμά μαζί με τα παιδιά. Ακόμη και ο άγιος Βασίλης, με τα κουλουράκια που αφήνουν τα παιδιά δίπλα στο τζάκι.

Κάπου εδώ αρχίζει ένας αγώνας κάθε ατόμου που προσπάθεια να αλλάξει διατροφικές συνήθειες. Η περίοδος των εορτών είναι μια περίοδος για να βρεθούμε με την οικογένεια μας ή με φίλους να περάσουμε καλά να φάμε και να πιούμε, ούτε να κάνουμε δίαιτα αλλά ούτε να πέσουμε με τα μούτρα στο φαγητό και το ποτό. Ο φόβος μας μήπως «χαλάσουμε» τη δίαιτα μας δεν πρέπει να μας επηρεάζει και να μετράμε τις θερμίδες από κάθε τι που τρώμε. Επίσης δεν πρέπει να ανεβαίνουμε στην ζυγαριά καθημερινά. Πρέπει να δούμε την δίαιτα μας σαν ένα ζωντανό οργανισμό που εξελίσσεται και προσαρμόζεται στις ανάγκες μας.

Από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορούμε να κάνουμε την περίοδο των εορτών είναι να μην αλλάξουμε πλάνο και στόχους σε ένα πρόγραμμα διατροφής. Αν δεν τροποποιήσουμε τους στόχους μας θα καταλήξουμε να κάνουμε γιορτές μόνοι μας σε ένα σπίτι για μη «χαλάσουμε» τη δίαιτα μας ή θα «χαλάσουμε» τη δίαιτα μας και το πιθανότερο είναι να μη τη φτιάξουμε ποτέ.

Πάμε να δούμε πιθανά λάθη που κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις.

Παραλείπουμε τα ενδιάμεσα μικρά γεύματα ή ξεκινάμε την μέρα μας χωρίς πρωινό.

Αυτό συνήθως γίνεται για να μειώσουμε την συνολική ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνουμε αλλά σύμφωνα με μελέτες αυτό φαίνεται ότι έχει το αντίθετο αποτέλεσμα γιατί βοηθάει στο να χάσουμε τον έλεγχο της ποσότητας φαγητού που καταναλώνουμε στα κυρίως γεύματα. Το πρωινό και τα ενδιάμεσα γεύματα είναι αυτά που συνήθως περιέχουν φρούτα που μας δίνουν βιταμίνες αλλά και μας μειώνουν το αίσθημα της πείνας πριν τα κυρίως γεύματα.

Δεν επιλέγουμε το φαγητό μας σύμφωνα με τις ανάγκες μας.

Συνήθως επειδή πεινάμε όταν καθόμαστε στο τραπέζι και επειδή θέλουμε να προσέξουμε τι θα φάμε υποτιμάμε την πείνα μας. Επιλέγουμε πολύ λίγο φαγητό με αποτέλεσμα να πεινάμε και μετά να τσιμπολογάμε. Φαίνεται ότι εάν τσιμπολογάμε είναι εύκολο να χάσουμε τον έλεγχο της ποσότητας της τροφής που καταναλώσαμε και σαν να μην έφτανε αυτό εξαιτίας της ποσότητας τροφής που καταναλώνεται σταδιακά δεν έχουμε το αίσθημα του κορεσμού.

Δεν υπολογίζουμε τις υγρές θερμίδες.

Ναι σωστά καταλάβατε αναφέρομαι κυρίως στο αλκοόλ, το αλκοόλ αυτή τη περίοδο έχει την τιμητική του, πρέπει όμως η κατανάλωση του να είναι με μέτρο. Το αλκοόλ είναι το δεύτερο πιο πυκνό θερμιδικά θερμιδογόνο συστατικό της διατροφής μας μετά το λίπος και αποδίδει 7Kcal (θερμίδες) για κάθε γραμμάριο. Έτσι ένα ποτό περιέχει περίπου 100-150 θερμίδες στο ποτήρι αν προσθέσουμε το αναψυκτικό, τα πατατάκια και τους ξηρούς καρπούς καταλαβαίνουμε ότι μπορεί η θερμιδική του αξία να περάσει ακόμη και το κυρίως γεύμα μας. Ένα άλλο σημαντικό για το αλκοόλ είναι ότι επιταχύνει την διαδικασία της πέψης έτσι εκτός από της θερμίδες πεινάμε και πιο γρήγορα.

Συμβουλές που θα μπορούσαμε να δώσουμε για αυτές τις μέρες είναι οι παρακάτω:

  • Ξεκινήστε τη μέρα σας με πρωινό και μέχρι το γεύμα σας επιδιώξτε να έχετε πολλά και μικρά γεύματα. Επιλέξτε τροφές όπως είναι τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, το γιαούρτι.
  • Το ένα από τα δυο βασικά γεύματα της ημέρας, να είναι πλήρες αλλά χαμηλό σε θερμίδες. Δηλαδή να είναι ένα ελαφρύ γεύμα που να αποτελείτε από μια εποχή σαλάτα, μια επιλογή άπαχης πρωτεΐνης (κοτόπουλο, ψάρι, τυρί) συνοδευτικά μια μικρή μερίδα υδατανθράκων (ψωμί, ρύζι, πατάτες)
  • Όταν φτάσουμε στο τραπέζι και έρθει η ώρα του φαγητού ξεκινάμε με σαλάτα γεμίζουμε τα 2/4 του πιάτου με σαλάτα, μετά ετοιμάζουμε το πιάτο μας φροντίζουμε λοιπόν να γεμίζουμε το ¼ του πιάτου μας με μια πρωτεΐνη και το υπόλοιπο ¼ υδατάνθρακες.
  • Για το αλκοόλ να φροντίζουμε να έχουμε πάντα δίπλα μας ένα ποτήρι με νερό, όταν διψάτε να ξεδιψάτε με το νερό και όχι με το αλκοόλ.
  • Την επόμενη μέρα σε καμμιά περίπτωση δεν πρέπει καταφύγουμε στις γνωστές «δίαιτες πείνας»

Δεν θέλει κόπο …θέλει τρόπο’! Γιατί ο κόπος θα μας κουράσει!

Μαλαχάς Κωνσταντίνος Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Πηγή: diatrofi.gr