Το 2014 είναι χρονιά εξόδου απο την κρίση, αλλά και μία καλύτερη χρονιά για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Aντώνης Σαμαράς στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, μετά τη Συνοδό Κορυφής.

«Ξεκινάμε με πρωτογενές πλεόνασμα, με νοικοκυρεμένα τα οικονομικά μας, και έχοντας επανακτήσει την πληγωμένη μας αξιοπιστία. Όλα αυτά έγιναν χάρη στις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού. Έχουμε ακόμη να κάνουμε πολλά, όπως το πρόβλημα της ανεργίας και της αποκατάστασης των αδικιών» επισήμανε.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι το Συμβούλιο Κορυφής αναγνώρισε τις νέες προκλήσεις σχετικά με την άμυνα και την ασφάλεια της Ευρώπης, και ειδικά για τη θαλάσσια ασφάλεια αποφασίστηκε η υιοθέτηση Ευρωπαϊκής στρατηγικής μέχρι τον Ιούνιο.

«Είμαστε εξαιρετικά δικαιωμένοι και εξαιρετικά ικανοποιημένοι με αυτή την απόφαση που δικαιώνει τις προσπάθειες μας για την ανάδειξη της σημασίας της θαλάσσιας πολιτικής. Αποφασίστηκε η καταπολέμηση της παράνομη μετανάστευσης και του οργανωμένου εγκλήματος, και μιλάω για τους δουλεμπόρους, αποφασίστηκε ακόμη η στήριξη των ευρωπαϊκών χωρών στη διαχείριση των συνόρων τους, μια νέα διευρυμένη πολιτική άμυνας και ασφάλειας, που περιλαμβάνει ενέργεια και κυβερνοχώρο».

Υιοθέτηση Ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη θαλάσσια ασφάλεια μέχρι τον Ιούνιο

Όπως πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, εξίσου σημαντική είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας με σκοπό την ανάπτυξη στρατιωτικών αμυντικών τεχνολογιών αιχμής. «Η αμυντική τεχνολογία αποτελεί προτεραιότητα ειδικά στις μικρομεσαίες αμυντικές βιομηχανίες, αυτό ανοίγει διόδους ευκαιριών για την Ελλάδα και ειδικά με τη διάσωση των ΕΑΣ.

Δήλωσε ότι αποφασίστηκαν μέτρα για την ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας της ΕΕ, με ανάπτυξη στρατιωτικών και μη στρατιωτικών μέσων όπως τα μη επανδρωμένα αεροπορικά σύστημα και οι δορυφορικές τεχνολογίες Αποφασίστηκε επίσης οι διάφορες Βορρά – Νότου παραμένουν έντονες παρά τα σημάδια ανάκαμψης και η ανεργία σε ορισμένες χώρες που είναι απαράδεκτα υψηλή.

«Είναι ύψιστη προτεραιότητα η αποκατάσταση του τραπεζικού δανεισμού, και η πρωτοβουλία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιανουάριο. Η Συμμετοχή της ΕΤΕπ και του Ευρωπαϊκού επενδυτικού ταμείου με ίδιους πόρους η πρόταση της ΕΤΕπ για ενίσχυση του ταμείου με επιπλέον 4 δισ. ευρώ θα εξασφαλίσει επιπρόσθετα διαθέσιμα κεφαλαία στην ελληνική και άλλες ευρωπαϊκές χώρες» τόνισε.

Είναι ανάγκη να γίνει πιο ανταγωνιστική η Ευρώπη

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε την τεράστια σημασία της επανεκκίνησης των οδικών έργων για την πραγματική οικονομία. «Είναι ανάγκη να αντιμετωπιστεί η ανεργία των νέων με άμεσα εργαλεία, όπως το σύμφωνο για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Είναι ανάγκη να γίνει πιο ανταγωνιστική η Ευρώπη» υπογράμμισε.

Όσον αφορά την εμβάθυνση της ΟΝΕ, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι η τραπεζική ένωση, και ο ενιαίος μηχανισμός εξυγίανσης (SRM) είναι πολύ καλό βήμα, αλλά θα απαιτηθεί συνεργασία με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη. «Ο SRM, μαζί με τον μηχανισμό των τραπεζών και το σύστημα εγγύησης καταθέσεων είναι προς την κατεύθυνση της θωράκισης του τραπεζικού συστήματος και της ενίσχυσης της ρευστότητας, με κάποια κοινωνική διάσταση πλέον στην ευρωπαϊκοί ενοποίηση. Από το δόγμα της λιτότητας εισερχόμεθα σε αυτό της ανάπτυξης» υπογράμμισε.

Όσον αφορά ειδικότερα τις μεταναστατευτικές ροές τόνισε ότι υπάρχει πλέον πολιτική βούληση σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποφασιστικά και συντονισμένα για να μην ξανασυμβούν γεγονότα όπως της Λαμπεντούζα στο μέλλον. «Φύγαμε από απλές διακηρύξεις και προχωρήσαμε σε πράξεις. Ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο μέσω δορυφόρου, ανάμειξη των χωρών προέλευσης των μεταναστών σε συνεργασία με Frontex και Εurosur, μέτρα κατά των δικτύων δουλεμπορίας. «Θεωρώ ό,τι πιο χυδαίο και προσβλητικό για την έννοια άνθρωπος το κατάπτυστο εμπόριο ανθρώπων από λίγους ‘επιχειρηματίες’. Πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη» είπε. Ο πρωθυπουργός έκανε στο πλαίσιο αυτό λόγο για μέτρα διαχείρισης των συνόρων και άμεσης επιστροφής των μεταναστών στις χώρες προέλευσης.

Επίσης ανέφερε ότι στη Σύνοδο έγινε συζήτηση για τον νότιο διάδρομο φυσικού αερίου μέσω του TAP.

http://www.youtube.com/watch?v=odTSA03LSps

Πηγή: skai.gr