Πειθαρχικά μέτρα εναντίον διαφόρων ισπανικών ποδοσφαιρικών ομάδων, όπως και η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα, για πιθανές παράνομες κρατικές ενισχύσεις ξεκινά η Κομισιόν, σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό εξωτερικών Manuel Garcia Margallo.

Η απόφαση για την έναρξη διαδικασίας, η οποία θα μπορούσε να πάρει πολλούς μήνες για να ολοκληρωθεί και να παράγει πραγματικές κυρώσεις, θα ανακοινωθεί επίσημα στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, τόνισε ο Ισπανός αξιωματούχος.

Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Οσασούνα και Αθλέτικο Μπιλμπάο κατηγορούνται για παράβαση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή εξακολουθούν να ανήκουν στα μέλη τους (Socios), και έχουν επωφεληθεί από ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση, είπε ο Margallo.

Η Κομισιόν βάζει επίσης στο μικροσκόπιό της και τη Ρεάλ για τις αθλητικές εγκαταστάσεις της στο Valdebebas, κοντά στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης καθώς και την Μπιλμπάο για φερόμενες παράνομες κρατικές ενισχύσεις για την κατασκευή του νέου σταδίου τους, πρόσθεσε.

Βαλένθια, Έλτσε και Χέρκουλες θα εξεταστούν για τη βοήθεια που έλαβαν από την περιφερειακή κυβέρνηση με τη μορφή δανείων και τραπεζικών εγγυήσεων.

Ο Margallo αρνήθηκε ότι οι ομάδες παραβίασαν τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τόνισε ότι η ισπανική κυβέρνηση, η οποία έχει περιθώριο ένα μήνα να απαντήσει στις κατηγορίες, θα προσπαθήσει να αποτρέψει να αναγκαστούν οι ομάδες να πληρώσουν τις βοήθειες που θα θεωρηθούν παράνομες.

«Η κυβέρνηση θα δώσει μάχη μέχρι τέλους να υπερασπιστεί τις ισπανικές ομάδες διότι και αυτές είναι επίσης μέρος του ισπανικού μπράντ», υπογράμμισε.

EurActiv με Reuters

*φωτογραφία από Reuters

Πηγή: euractiv.gr