Με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρίες οι μικροί μαθητές της Α΄ τάξης Δημοτικού των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Βέροιας μαζί με τη δασκάλα τους Ποτουρίδου Γεωργία, οργάνωσαν και πραγματοποίησαν μία δραστηριότητα ευαισθητοποίησης για τη διαφορετικότητα!

Η δραστηριότητα είχε ως επιμέρους στόχους να μάθουν οι μαθητές να σέβονται και να αποδέχονται τη διαφορετικότητα του άλλου, είτε αφορά διαφορές στη σωματική ή νοητική του κατάσταση, το φύλο, τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία ή τη γλώσσα. Επιπλέον και εξίσου σημαντικό να υιοθετήσουν στάσεις και συμπεριφορές, οι οποίες στη μετέπειτα ζωή τους, θα τα βοηθήσουν να γίνουν πολίτες του κόσμου, μακριά από κάθε προκατάληψη.

Μετά την προεργασία με συζήτηση στην τάξη για τη διαφορετικότητα, οι μικροί μαθητές «διερεύνησαν» τη διαφορετικότητα στον υπόλοιπο κόσμο, αναζητώντας σχετικές φωτογραφίες και πληροφορίες. Ανακάλυψαν ότι η διαφορετικότητα κυριαρχεί και στη φύση και την χρωματίζει με τις πιο ενδιαφέρουσες και γοητευτικές αποχρώσεις! Στα δέντρα, τα λουλούδια, στα πουλιά, στα ψάρια, στα ζώα… Στη συνέχεια, διάβασαν το παραμύθι «ΕΛΜΕΡ Ο ΠΑΡΔΑΛΟΣ ΕΛΑΦΑΝΤΑΣ» του David McKee που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για να φτιάξουν τους δικούς τους παρδαλούς ελέφαντες και να κλείσουν το θέμα με χαρούμενη και δημιουργική διάθεση!

Η διαφορετικότητα είναι ένα θέμα ανεξάντλητο που άρεσε πολύ στα παιδιά. Σίγουρα υπάρχουν πολλά ακόμα πράγματα που μπορούν να εξερευνήσουν. Συγχαρητήρια στους μικρούς μαθητές μας για τα εκπληκτικά αποτελέσματα, το κέφι και τη ζωντάνια!