Το θρακιώτικο έθιμο της “ΒΑΡΒΑΡΑΣ”, όπως κάθε χρόνο, αναβίωσε και φέτος από τη Θρακική Εστία Βέροιας την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου και ώρα 20:00 στην αίθουσα της Θρακικής Εστίας πραγματοποιήθηκε ομιλία για το ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΟ έθιμο της  “ΒΑΡΒΑΡΑΣ”.

Στην αίθουσα που γέμισε από μέλη και φίλους μας, παρέστησαν εκ μέρους του Μητροπολίτη μας ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Αθηναγόρας Μπίρδας, ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Παπαγιάννης Ιωάννης, ο πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΤΕΒΕ – ΟΑΕΕ κ. Καραμανλίδης Γεώργιος, μέλη πολιτιστικών σωματείων κτλ.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης πραγματοποίησε η κ. Τενεκετζόγλου Ανθούλα, η οποία ευχήθηκε καλές γιορτές και καλά Χριστούγεννα. Παρουσιάζοντας τον ομιλητή Αρχιερατικό Επίτροπο Καμπανίας Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Θεόφιλο Λεμοντζή αναφέρθηκε στο πλούσιο βιογραφικό του και τόνισε ιδιαίτερα την Θρακιώτικη καταγωγή του (γεννήθηκε στον Κυπρίνο του Ν. Έβρου από πρόσφυγες γονείς της Ανατολικής Θράκης) 

Ο π. Θεόφιλος αναφέρθηκε για το έθιμο της «ΒΑΡΒΑΡΑΣ» που την προετοίμαζαν οι Θρακιώτισσες νοικοκυρές την παραμονή της γιορτής της με μεράκι.

Μετά το τέλος της ομιλίας ο πρόεδρος Στάθης Βακάλης ευχαρίστησε τον ομιλητή π. Θεόφιλο που μας έκανε σοφότερους στο έθιμο αυτό των προγόνων μας.

Οι παρευρισκόμενοι γεύτηκαν το έδεσμα «ΒΑΡΒΑΡΑ» που με  βασικό συστατικό το σιτάρι που το έβραζαν και έριχναν μέσα καρύδια, σταφίδες, αμύγδαλα, κανέλα, σύκα και άλλα υλικά εννέα τον αριθμό κατά το έθιμο. Αφού γινόταν ένας παχύρρευστος χυλός το έβαζαν σε πιάτα και την άλλη μέρα το πρωί ανήμερα της γιορτής, μετά τη θεία λειτουργία, το προσέφεραν σε όλους από σπίτι σε σπίτι.

Για την σημερινή μας εκδήλωση την «ΒΑΡΒΑΡΑ» παρασκεύασαν με πολύ μεράκι οι κυρίες μέλη μας Μαίρη Τέτου, Έλλη Ηλωρίδου και Μαρία Παπαδάκη – Ντιπτένη.

13 varvara  1 13 Varvara 313 Varvara 5