Σταδιακή απόσυρση της Τρόικα και της «νεοφιλελεύθερης» πολιτικής λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα, ήταν το συμπέρασμα της επίσκεψης στην Ελλάδα του αρχηγού των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Hannes Swoboda.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε θετική τροχιά μεταρρυθμίσεων και έχει κάνει τεράστια δουλειά σε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις», είπε, αναφερόμενος στη μείωση του δημόσιου τομέα και της γραφειοκρατίας.

«Ωστόσο τα προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί ακόμη και είναι ντροπή η Τρόικα να απαιτεί ακόμη περισσότερες περικοπές οι οποίες […] θέτουν σε κίνδυνο την στήριξη των Ελλήνων πολιτών στις μεταρρυθμίσεις».

Να δείξει κοινωνική ευθύνη

«Με απαιτήσεις όπως οι πλειστηριασμοί περιουσιών […] η Τρόικα καταστρέφει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις», συνέχισε.

«Η έκκλησή μου είναι γενικά ότι η Τρόικα θα πρέπει να αποσυρθεί σταδιακά και ειδικά στην Ελλάδα, η Τρόικα θα πρέπει να δείξει περισσότερη κοινωνική ευθύνη. «Δεν θα πρέπει οι πιο ευάλωτοι να υποφέρουν από την κρίση και τα σκληρά μέτρα λιτότητας της ‘’Καταστρόικα’’», συμπλήρωσε.

Ελληνική Προεδρία

Αναφορικά με την εκ περιτροπής Προεδρία της ΕΕ που αναλαμβάνει η Ελλάδα την 1η Ιανουαρίου του 2014, ο Hannes Swoboda είπε:

«Συμφωνώ πλήρως με τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης για την Προεδρία της ΕΕ, που κυμαίνονται από την οικονομική ολοκλήρωση μέχρι την μεταναστευτική πολιτική. Η Ελλάδα έχει επηρεαστεί άμεσα από αυτά τα προβλήματα και θα είναι σε θέση να εργαστεί πάνω σε αυτές τις προτεραιότητες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς κατά το επόμενο έτος».

Σημειώνεται ότι σήμερα (4 Δεκεμβρίου) ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, θα παρουσιάσει στις Βρυξέλλες τις τέσσερις βασικές προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, που είναι η ανάπτυξη, η συνοχή, η τραπεζική ενοποίηση και οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης.

*φωτογραφία από Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πηγή: euractiv.gr