Μπορεί να άργησε να έρθει φέτος το Φθινόπωρο… αλλά επιτέλους έκανε την εμφάνιση του, και μάλιστα στο σχολείο μας με την πιο γλυκιά του μορφή!!! Αυτές τις μέρες, σε όλη την Ελλάδα έχουμε τα πρωτοβρόχια! Ήρθε η ώρα που τα φύλλα των δένδρων πέφτουν στις αυλές και στους δρόμους και χρωματίζουν με κιτρινοκαφετιές πινελιές την καθημερινότητά μας. Οι μέρες μίκρυναν, οι νύχτες μεγάλωσαν και έγιναν πιο κρύες. Τα ζεστά φθινοπωρινά χρώματα στόλισαν τη φύση με μοναδικό τρόπο.

Οι μικροί μαθητές της Α΄ τάξης Δημοτικού των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Βέροιας μαζί με τη δασκάλα τους Ποτουρίδου Γεωργία ανταποκρίθηκαν με χαρά στο κάλεσμα της φύσης και στις 18 Νοεμβρίου οργάνωσαν έναν μεγάλο περίπατο στα χωράφια γύρω από το σχολείο τους! Εκεί έπαιξαν, μάζεψαν πεσμένα ξερά φύλλα διαφορετικών χρωμάτων και απόλαυσαν τη φθινοπωρινή παλέττα της φύσης με τα κίτρινες καφετιές και κοκκινωπές αποχρώσεις! Οι αισθήσεις εντάθηκαν και τα παιδιά δήλωσαν ξετρελαμένα με τα χρώματα, αλλά και με τον χαρακτηριστικό ήχο των φύλλων που ακουγόταν σε κάθε τους πατημασιά!

???????????????????????????????

Το ιδιαίτερο αυτό τοπίο ενέπνευσε πολλές ιδέες στα παιδιά. Με την επιστροφή τους στην τάξη τους, εργάστηκαν με τη διαθεματική μέθοδο με αρχικό ερέθισμα το φθινόπωρο και τις αλλαγές των εποχών και προεκτάσεις σε άλλα αντικείμενα… Στα μαθηματικά εξασκήθηκαν στην ταξινόμηση των φύλλων σε μικρά, μεσαία και μεγάλα, μέτρησαν και κατέγραψαν τα αποτελέσματα, προχώρησαν και σε αραίωση – πύκνωση των μεγάλων φύλλων, συνέχισαν με ομαδοποιήσεις ανά χρώμα και συζήτησαν τους λόγους που χάνουν το χρώμα τους τα φύλλα. Τις επόμενες ημέρες, γνώρισαν την κυρία χλωροφύλλη και την παρέα της και έπαιξαν και ένα παιχνιδάκι για να θυμούνται καλύτερα το ρόλο της στη ζωή των φύλλων. Έμαθαν και κατονόμασαν τα μέρη του φύλλου, τα νεύρα, το κοτσάνι. Συνέχισαν στις ασκήσεις γραφής με τη λέξη φύλλο, που η αλήθεια είναι ότι τους δυσκόλεψε λιγάκι!! Και μετά παιχνίδι… Χωρίστηκαν σε ομάδες, έγιναν σκιουράκια και με τη σειρά μάζευαν φυλλαράκια για να φτιάξουν κρεβατάκι για το Χειμώνα. Στο τέλος της εβδομάδας, ξετύλιξαν το ταλέντο και τις ευαισθησίες τους στα εικαστικά και δημιούργησαν όμορφα χειροτεχνήματα, μικρά έργα τέχνης με φύλλα και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά.

Με την έμπνευση από τη φύση και τη θερμή καθοδήγηση από ένα σχολείο-πρότυπο οι μαθητές μαθαίνουν και δημιουργούν!