Του Ιωάννη Μεν. Παπαγιάννη

Σε όλη την Ελλάδα και ιδίως στη Βέροια οι πολίτες και ειδικότερα οι νέοι συμπολίτες μας έχουν πάψει να εμπιστεύονται το υπάρχον μοντέλο διοίκησης και τα πρόσωπα που το εκφράζουν, δυστυχώς, επί μερικές δεκαετίες. Αμφισβητούνται πρόσωπα και πρακτικές και καταδικάζονται πολιτικές επιλογές και εξουσίες που οδήγησαν τον τόπο σε καταστροφικά αποτελέσματα. Το παλιό, το εχθές, φαίνεται όμως ότι αρνείται πεισματικά να δώσει τόπο σε νέες γενιές ανθρώπων και νέες πολιτικές. Παριστάνει ότι δήθεν αδιαφορεί για τις δυναμικές, σύγχρονες και καινοτόμες προτάσεις και κινήσεις συμπολιτών μας, αδέσμευτων κομματικά, επαγγελματικά και επιστημονικά καταξιωμένων.

Το παλιό, το εχθές, «πουλάει», θεωρώντας ότι απευθύνεται προς σύγχρονους λωτοφάγους και «ιθαγενείς», τα επιχειρήματα της «υποχρέωσης»- για θλιβερά ρουσφέτια, ενίοτε ευτελούς ακόμα αξίας-, της όποιας δήθεν «κομματικής πειθαρχίας», της συκοφαντίας και της σπίλωσης κάθε νέου προσώπου και κίνησης μέσα από έμμισθους μηχανισμούς. Κλείνει παράλληλα το μάτι σε μικρά και μεγάλα συμφέροντα, τα οποία συνεχίζουν να βολεύονται και να κάνουν άθλιο πάρτυ σε βάρος της κοινωνίας και της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών και της ανάπτυξης της πατρίδας. Την ίδια στιγμή σε άλλες περιοχές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, όπου το νέο και το αληθινό, το πολιτικά έντιμο και ειλικρινές, το επιστημονικά άρτιο και καινοτόμο, το σοβαρό και οργανωμένο στη διοίκηση και τις πρακτικές είναι κανόνας εδώ και πολλές δεκαετίες κάνουν πάρτυ η κοινωνία και οι πολίτες, η οικονομική ευμάρεια και η απασχόληση, ο πολιτισμός και η ευημερία.

Αλλού και οι άνθρωποι και οι αριθμοί ευημερούν, η κρίση είναι λέξη που την βλέπουν μόνο στο λεξικό, υπάρχει εξέλιξη και κοινωνική δικαιοσύνη καθώς και συνέπειες για όποιους στη δημοτική διοίκηση, μέχρι την κεφαλή, δεν κάνουν καλά και έντιμα τη δουλειά τους. Εκείνοι προοδεύουν, αναπτύσσονται, εξελίσσουν οικονομία, επιστήμη, θεσμούς και πολιτισμό. Εμείς, εδώ, στην εύφορη, ιστορική και πλούσια γη της Βέροιας, που οι διοικούντες την κατήντησαν σκιά του εαυτού της, πρέπει τώρα να αλλάξουμε πορεία και επιλογές, να αποχαιρετήσουμε το παλιό και να πάμε μπροστά με νέα πρόσωπα και νέες επιλογές, με αλήθεια, ειλικρίνεια, προγραμματισμό και σοβαρότητα.