Το μήνυμα που φιλοδοξεί να στείλει η Ευρωπαϊκή Αριστερά με την υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Κομισιόν είναι ότι η στρατηγική της λιτότητας μπορεί να ηττηθεί, δήλωσε σε συνέντευξή του στην EurActiv.gr, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Σε εκτενή συνέντευξη με την EurActiv.gr, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τα διλήμματα των ερχόμενων Ευρωεκλογών, για την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ, για την ανάγκη να αρθεί η διαίρεση Βορρά-Νότου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επεσήμανε ότι με την πρόταση της Αριστεράς μπορεί να υπάρξει λύση στα αδιέξοδα που έχουν δημιουργήσει οι νέο-φιλελευθερες πολιτικές που κυριαρχούν στην σημερινή Ευρώπη.

Η Ελληνική Προεδρία και το διευθυντήριο του Βορρά

Αναφερόμενος στην Ελληνική Προεδρία της ΕΕ που ξεκινά την 1η Ιανουαρίου του 2014, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης.

«Το διευθυντήριο των δανειστών του Βορρά θα αποφασίζει και η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου θα προεδρεύει, εκτελώντας τις αποφάσεις τους», είπε.

«Η κυβέρνηση Σαμαρά υποβαθμίζει μια θεσμική κατάκτηση των συγκριτικά μικρότερων ευρωπαϊκών χωρών, όπως είναι η εναλλασσόμενη Προεδρία της ΕΕ, σε Προεδρία παλαιοκομματικού επαρχιωτισμού, με επίκεντρο τις φωτογραφικές χειραψίες και τη διπλωματική αβρότητα για εσωτερική προεκλογική κατανάλωση», συνέχισε.

Υποψηφιότητα για την Προεδρία της Κομισιόν

Σχετικά με την υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Κομισιόν ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, υπογράμμισε ότι είναι ηθική, πολιτική και ιδεολογική.

«Συμβολίζει την αναγνώριση των άδικων θυσιών του ελληνικού λαού και την αλληλεγγύη προς όλους τους λαούς του ευρωπαϊκού Νότου που βιώνουν τις καταστροφικές κοινωνικές συνέπειες των Μνημονίων της λιτότητας και της ύφεσης», τόνισε.

Συνέχισε λέγοντας ότι στην αλληλεγγύη του κεφαλαίου που κάνει πράξη η σημερινή, νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κρίσης, «εμείς αντιπαραθέτουμε την αλληλεγγύη των νέων, των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων. Μόνον αυτή η αλληλεγγύη μπορεί να διασπάσει το δίπολο Βορράς-Νότος, το τείχος του χρήματος», είπε.

Το «κούρεμα» δε θα πλήξει τους φορολογούμενους

Ερωτηθείς για την πρότασή του περί «κουρέματος» του δημόσιου χρέους των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης και το «τίμημα» που θα πρέπει να πληρώσουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι είπε:

«Κανείς δεν ζητάει από το Γερμανό ή τον Ολλανδό φορολογούμενο να βάλει το χέρι στην τσέπη του για να μας πληρώσει». Επεσήμανε ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς δεν συνεπάγεται απώλεια χρημάτων, αλλά περιορισμό κερδών από την κρίση στην Ευρωζώνη.

«Εγώ, λοιπόν, θα σας έλεγα ότι μόνο με τη δική μας πρόταση οι δανειστές δεν θα χάσουν. Αντίθετα, κινδυνεύουν να χάσουν – και μάλιστα πολλά – ενόσω οι ίδιοι, παρασυρόμενοι ή όχι από την κυρία Μέρκελ, θεωρούν ότι κερδίζουν σε πολιτικό χρόνο, αποσιωπώντας την αλήθεια και αναβάλλοντας τις αναπόφευκτες λύσεις […]Κινδυνεύουμε να εκραγούμε όλοι μαζί. Αυτή την αλήθεια εμείς θα τη λέμε σε όλη την προεκλογική περίοδο», σημείωσε.

Η «σκοτεινή» Ευρώπη

«Είμαστε το μόνο πολιτικό αντίβαρο στη «σκοτεινή Ευρώπη» από την άνοδο της ακροδεξιάς και αναζωπύρωση του φασισμού στα συντρίμμια της λιτότητας, της ύφεσης και της φτώχειας», συνέχισε.

«Θα αποδείξουμε και πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας πως είμαστε η Αριστερά που έχει την πολιτική ικανότητα, ενόραση και τόλμη να διαμορφώνει ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις σε προγραμματικούς στόχους για τη δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική επαναθεμελίωση της Ευρώπης», υπογράμμισε.

Τέλος, αναφερόμενος στο «Δουβλίνο ΙΙ», υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά απορρίπτει την «Ευρώπη- φρούριο», η οποία λειτουργεί ως «Ευρώπη- φυτώριο» της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και του φασισμού, ενώ δεσμεύθηκε να εργαστεί για τον «απεγκλωβισμό των μεταναστών από τις χώρες υποδοχής και τη δίκαιη κατανομή τους σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Πηγή: euractiv.gr