Ένα πανέμορφο ταξίδι στην πορεία της εκπαίδευσης έκαναν οι μαθητές της Α’ τάξης Δημοτικού των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων με τη δασκάλα τους Ποτουρίδου Γεωργία, την Τρίτη 29/10/2013 με την επίσκεψή τους στο Μουσείο Εκπαίδευσης.

Τα εκθέματα του Μουσείου Εκπαίδευσης περιλαμβάνουν κάθε λογής σχολικά αντικείμενα από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι και τα σημερινά. Σχολικά βιβλία, έδρανα, αλφαβητάρια, ποδιές, τσάντες, κουδούνι, έδρα, μαυροπίνακα, πλάκα με κοντύλι, σπόγγο, καθώς και αρχειακό υλικό νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου. Μέσα στο Μουσείο υπάρχει και μία προσομοίωση παλιάς σχολικής τάξης. Η έδρα του δασκάλου, το φθαρμένο βοήθημά του, το κουδούνι, ο μαυροπίνακας, οι κιμωλίες, οι σπόγγοι, τα ξύλινα θρανία, το αριθμητήριο, οι χάρακες, η υδρόγειος σφαίρα, η μπλε ποδιά που φορούσαν τα κορίτσια, παλιοί χάρτες της Ελλάδας, σημαίες (δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου), ανθρώπινο πρόπλασμα και ένα πλούσιο υλικό από φωτογραφίες μαθητών από τις ποικίλες εκδηλώσεις και εορτασμούς του δημοτικού σχολείου στέκονται αληθινοί μάρτυρες μιας άλλης εποχής τόσο κοντινής και μακρινής συνάμα!

Οι μικροί μας μαθητές είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με κύρια δραστηριότητα την αναπαράσταση μιας μέρας μαθήματος πριν από 70 χρόνια. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να γνωρίσουν το πλούσιο εποπτικό υλικό που χρησιμοποιούσαν άλλοτε στα σχολεία και να κατανοήσουν τις διαφορές της σχολικής πραγματικότητας εκείνων των χρόνων με τα σημερινά. Από τη συζήτηση που ακολούθησε και τις παρατηρήσεις των λιλιπούτειων μαθητών μας προέκυψε ότι κατάφεραν να αντιληφθούν την εξέλιξη των εκπαιδευτικών μέσων και πρακτικών που σημειώθηκε σε όλα αυτά τα χρόνια, συνδέοντας και συγκρίνοντας τα σχολεία των παππούδων τους με τα δικά τους σχολεία. Τα παιδιά αποκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις και έφυγαν ενθουσιασμένα.

Ευχαριστούμε θερμά το Μουσείο Εκπαίδευσης, που εδρεύει στην Αγία Βαρβάρα Βέροιας και την ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας που μας φιλοξένησαν στον όμορφο αυτό χώρο και μας «άνοιξαν» την πόρτα για να «κρυφοκοιτάξουμε» το σχολείο μιας άλλης εποχής!