Καλά οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό στην Ιταλία αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας με διαδοχικά μέτωπα κακοκαιρίας από την Πέμπτη 21/11 έως και τις πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας. Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι βροχές και οι καταιγίδες που τοπικά θα έχουν πολύ έντονο χαρακτήρα με αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα, ενισχυμένους ανέμους και πιθανές χαλαζοπτώσεις. Πιο αναλυτικά:

Την Πέμπτη 21/1 βροχές ή καταιγίδες θα εκδηλώνονται κατά τόπους στη Δυτική Ελλάδα και στο Ανατολικό Αιγαίο, αλλά σταδιακά αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση του καιρού από τα νοτιοδυτικά τμήματα της χώρας, με τοπικά πολύ ισχυρές καταιγίδες κυρίως στην Πελοπόννησο και στο Νότιο Ιόνιο.

Τις βραδινές ώρες και της Πέμπτης και κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Παρασκευή, ισχυρότατες βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στην Πελοπόννησο (ιδιαίτερα στα νότια και ανατολικά), στον Αργοσαρωνικό, στο Μυρτώο Πέλαγος, στην Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης πιθανότατα και της Αττικής), στην Εύβοια, στις Κυκλάδες (κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματα), στο Κεντρικό Αιγαίο και πιθανόν στα δυτικά τμήματα της Κρήτης.

Την Παρασκευή 22/11 τα ισχυρά φαινόμενα θα εντοπίζονται στο Αιγαίο (με ιδιαίτερη επιμονή στα ανατολικά νησιωτικά τμήματα), στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από νότιες διευθύνσεις, ενισχυόμενοι κατά τόπους και κατά περιόδους στα 8 μποφόρ.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία το τριήμερο Σάββατο 23/11 – Δευτέρα 25/11 βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση στη Δυτική Ελλάδα και στο Ανατολικό Αιγαίο, ενώ χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινότερα τμήματα της Κεντρικής και Βόρειας χώρας.

Λεπτομερέστερες προγνώσεις δίνονται στις προγνώσεις πόλεων και θαλασσών, στους ιστιοπλοϊκούς χάρτες και στους χάρτες κυματισμού, καθώς και στο διαδραστικό χάρτη Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

Στρατής Βουγιούκας Ε.Α.Α. – Πεντέλη Τετάρτη 20/11/2013 – Ώρα 13:30

Πηγή: meteo.gr