Εμπλοκή έχει προκύψει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα καθώς μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και της ελληνικής πλευράς δεν υπήρξε συμφωνία σε κανένα από τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων. Φόρος ακινήτων, πλειστηριασμοί, δημοσιονομικό κενό και αμυντικές βιομηχανίες είναι τα σημαντικότερα «αγκάθια» μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο υπουργός Οικονομικών μετά από πολύωρη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, παραδέχθηκε ότι με τον φόρο ακινήτων που αποφασίστηκε με την σύμφωνη γνώμη των βουλευτών της συγκυβέρνησης δημιουργήθηκε νέο χρηματοδοτικό κενό. «Είναι δύσκολες οι διαπραγματεύσεις αλλά βαδίζουμε με την υπόθεση συμφωνίας μέχρι την 9η Δεκεμβρίου. Λόγω της αλλαγής του φόρου των ακινήτων είχαμε μια επιβάρυνση στο δημοσιονομικό κενό» δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Τα “αγκάθια”

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα βασικά ζητήματα στα οποία φαίνεται να “κολλάνε” οι διαπραγματεύσεις είναι:

• Φόρος ακινήτων: Η τρόικα εκτιμά πως το κενό από τα 2,9 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος για τα έσοδα, δημιουργείται κενό με τη νέα πρόταση 380 εκατ. ευρώ. Παράλληλα δεν δέχτηκαν η διαφορά να καλυφθεί από την μείωση του ταμείου επενδύσεων. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως δεν θα ξεπεράσει τα 250-280 εκατ. ευρώ.

• Πλειστηριασμοί: Το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών είναι τεράστιο. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θέλουν να υπάρξει πλήρης άρση των πλειστηριασμών. Η κυβέρνηση ζητά την εξαίρεση όσων πραγματικά δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνεια, με βάση τα εισοδηματικά και τα κοινωνικά κριτήρια που θα τεθούν.

• Δημοσιονομικό κενό: Το υψηλόβαθμο κλιμάκιο εκτιμά πως είναι στο 1,7 δισ. ευρώ (από 2,9 δισ. ευρώ) και το οικονομικό επιτελείο πιστεύει πως θα φτάσει το 1,3 δισ. ευρώ (από 500 εκατ. ευρώ)

• Επαγγελματικές μισθώσεις : Η τρόικα φαίνεται να δέχεται την προστασία των παλαιών μισθωτηρίων συμβολαίων, ωστόσο επιμένει στην πλήρη απελευθέρωση των νέων συμβολαίων κάτι όμως το οποίο δεν γίνεται αποδεκτό από την ελληνική πλευρά.

• Αμυντικές βιομηχανίες: Οι εκπρόσωποι των δανειστών εμμένουν στην αρχική τους άποψη ότι θα πρέπει να μπει «λουκέτο». Αντιθέτως η κυβέρνηση θέλει να γίνει εκκαθάριση εν λειτουργία και τα ΕΑΣ να κρατήσουν τον εξαγωγικό τους χαρακτήρα.

Στόχος όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών είναι να υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου πριν από την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup για το 2013, ενώ όλα δείχνουν πως ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί τελικά στην βουλή χωρίς την έγκριση της τρόικας.

Πηγή: energypress.gr