Τον πολιτικό κίνδυνο επισείει η κυβέρνηση έναντι των απαιτήσεων της τρόικας, δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Τη Δευτέρα, δεν σημειώθηκε σύγκλιση στο θέμα της αποδοτικότητας των ελληνικών προτάσεων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014, αλλά διαπιστώθηκε ότι το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών ανέρχεται σε αυτή τη φάση στο 1 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να λάβει μέτρα που θα χρειαστούν την έγκριση της Βουλής.

Στις χθεσινές συναντήσεις των επικεφαλής της τρόικας με τους υπουργούς Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, και Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές ότι η Βουλή δεν πρόκειται να εγκρίνει ούτε νέα δημοσιονομικά μέτρα, ούτε σαρωτικές αλλαγές στο προστατευτικό πλαίσιο της πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα χθες εμφανίστηκε «άκαμπτη». Από τις χθεσινές συναντήσεις, προέκυψε ότι η τρόικα:

1. Απορρίπτει το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών προτάσεων. Ειδικότερα, από τις παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας που προβλεπόταν ότι θα εξοικονομηθούν 900 εκατ. ευρώ, αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι η τρόικα έχει κάνει αποδεκτές τις προτάσεις που απέφεραν μόλις 300 εκατ. ευρώ και συνεχίζει τη διαδικασία αξιολόγησης των υπολοίπων. Ωστόσο, τα ίδια στελέχη σημείωναν πως στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού θα περιληφθούν μέτρα αποδοτικότητας 600 εκατ. ευρώ. Επίσης, η τρόικα αμφισβήτησε την εισπραξιμότητα του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, διευρύνοντας το «χάσμα» κατά 200 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, αντέκρουσε την πρόταση του υπουργείου για περικοπή των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), με το επιχείρημα ότι θα μειωθούν οι πόροι για την ανάπτυξη. Πάντως, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου δήλωνε χθες πως όλα τα μέτρα είναι υπό συζήτηση.

2. Επιμένει στην κατάργηση και των δύο ρυθμίσεων βάσει των οποίων σήμερα δεν γίνονται πλειστηριασμοί, υποστηρίζοντας ότι το πλαίσιο του νόμου Κατσέλη επαρκεί. Σύμφωνα με τον νόμο Κατσέλη, ο οφειλέτης που θα υπαχθεί σε ρύθμιση μπορεί να ζητήσει εξαίρεση της κύριας κατοικίας του από την εκποίηση εφόσον η αξία αυτής δεν υπερβαίνει το ισχύον όριο αφορολόγητης απόκτησης α΄ κατοικίας, προσαυξημένο κατά 50% (δηλαδή 300.000 ευρώ). Η κατοικία παύει να προστατεύεται εάν ο οφειλέτης καθυστερήσει τουλάχιστον τέσσερις δόσεις. Το 2010 προβλέφθηκε ολιγόμηνη αναστολή της ρύθμισης αυτής, η οποία μετά ανανεωνόταν συνεχώς. Η τρόικα ζητεί να μη δοθεί νέα παράταση. Από την πλευρά του ΥΠΑΝ επιχειρείται η σταδιακή εκτόνωση, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, των πλειστηριασμών, δηλαδή να δοθεί νέα παράταση, έστω και ολιγόμηνη, αλλά για ακίνητα χαμηλότερης αξίας. Και οι δύο πλευρές, πάντως, συμφωνούν στην κατάργηση της ρύθμισης Παπαθανασίου βάσει της οποίας προστατευόταν το σύνολο της ακίνητης περιουσίας για οφειλές έως 200.000 ευρώ.

Η τρόικα δέχθηκε τελικώς να μην απελευθερωθούν οι υφιστάμενες επαγγελματικές μισθώσεις, επιμένει όμως στην πλήρη και άμεση απελευθέρωση των νέων.

3. Ασκησε σκληρή κριτική για το ότι δεν έχουν προχωρήσει οι προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, αλλά και τις άλλες διαρθρωτικές παρεμβάσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί. Στο θέμα αυτό, η απάντηση της κυβέρνησης δίδεται μέσω της έκθεσης του ΟΟΣΑ για την κατάργηση των αναχρονιστικών ρυθμίσεων σε 4 κλάδους της οικονομίας και της πρόθεσης του ΥΠΑΝ να νομοθετήσει σχετικά.

Στις απαιτήσεις της τρόικας οι κ. Στουρνάρας και Χατζηδάκης αντέτειναν τον κίνδυνο πολιτικής αποσταθεροποίησης εάν η κυβέρνηση επιχειρήσει να νομοθετήσει όλα όσα της ζητούν οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, για το θέμα των πλειστηριασμών ο κ. Χατζηδάκης κατέστησε σαφές ότι ανεξαρτήτως του τι θα συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών, η συμφωνία θα πρέπει να έχει το «πράσινο φως» των κοινοβουλευτικών ομάδων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. «Και πολιτικά και κοινωνικά έχουμε χίλιους δυο λόγους να είμαστε ευαίσθητοι» δήλωσε υψηλόβαθμος παράγοντας του ΥΠΑΝ.

Επίσης, ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να λάβει μέτρα που θα χρειαστούν την έγκριση της Βουλής. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει να «δοκιμάσει» τη συνοχή των δύο παραπάνω κοινοβουλευτικών ομάδων και ειδικά για μέτρα όπως η περικοπή συντάξεων, την αναγκαιότητα της οποίας επισημαίνει η τρόικα.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε χθες στις συναντήσεις είναι ότι κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν πως και οι δύο πλευρές «σκλήρυναν» τη στάση τους, αλλά εκτιμούσαν ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν. Να σημειωθεί ότι οι επικεφαλής της τρόικας θα αναχωρήσουν από την Αθήνα την Πέμπτη (ημέρα κατάθεσης του προϋπολογισμού).

Πηγή: skai.gr