Συμψηφισμό των επιστροφών φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ με οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ αλλά και “μπλόκο” στις επιδοτήσεις, για τους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων, προωθεί το υπουργείο Εργασίας, ευελπιστώντας να μαζέψει 200 εκατ. ευρώ. Το ποσό συμπεριλαμβάνεται -σύμφωνα με πληροφορίες- στο πακέτο των 600 – 800 εκατ. ευρώ για το οποίο «παλεύουν» να πείσουν την τρόικα ότι μπορούν να εξοικονομήσουν από το νοικοκύρεμα του συστήματος. Για το λόγο αυτό, ήδη, ετοιμάζεται διάταξη που θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που βρίσκεται σε διαβούλευση με την τρόικα.

Βάσει της προωθούμενης διάταξης, οι οφειλέτες δεν θα μπορούν να εισπράξουν εάν δεν έχουν τακτοποιήσει προηγουμένως τις οφειλές τους.

Το μέτρο, που για την περίπτωση ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος ισχύει, δεν εφαρμοζόταν μέχρι σήμερα καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα διασταύρωσης των στοιχείων.

Σύμφωνα όμως με το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας μέσω των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, η διασταύρωση αυτή είναι πλέον εφικτή. Αυτό επεσήμαναν σήμερα οι ηγεσίες των υπουργείων Εργασίας και Οικονομίας στην Τρόικα, η οποία αναμένει τη διάταξη.

Να σημειωθεί ότι, ο Γ. Βρούτσης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξει στο εξής επιστροφή φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ σε όσους δεν είναι ασφαλιστικά ενήμεροι. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη αφορά το σύνολο των φορέων κοινωνικής ασφάλισης με έμφαση σε ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ.

Μάλιστα, ήδη η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ξεκίνησε τη διασταύρωση οφειλετών του ΙΚΑ και δικαιούχων επιστροφής ΦΠΑ και έβγαλε τις πρώτες 120 επιχειρήσεις που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές 10 εκατ. ευρώ και παράλληλα δικαιούνται επιστροφή ΦΠΑ συνολικού ύψους 2,5 εκατ. ευρώ.

Οι επιχειρήσεις αυτές δεν θα λάβουν τις επιστροφές ΦΠΑ που δικαιούνται, δηλαδή τα 2,5 εκατ. ευρώ καθώς η Εφορία θα τα αποδώσει στο ΙΚΑ το οποίο θα πρέπει να «κυνηγήσει» για να εισπράξει και τα υπόλοιπα 7,5 εκατ. ευρώ.

Της Ρούλας Σαλούρου

Πηγή: capital.gr