Νέο έργο προϋπολογισμού 2.640.797,70€ υποβλήθηκε από τον Δήμο Βέροιας για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» 2007-2013.

Συγκεκριμένα το έργο που υποβλήθηκε είναι το ακόλουθο :

«ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ»

Το προτεινόμενο έργο έχει ως στόχο την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος Διαχείρισης στην Πηγή (ΔσΠ) για τα βιοαποδομήσιμα Αστικά Απόβλητα του Δήμου Βέροιας καθώς επίσης και τη δημιουργία κεντρικής μονάδας αερόβιας επεξεργασίας/κομποστοποίησης σε δημοτικό οικόπεδο, προκειμένου να εξυπηρετεί το Δήμο Βέροιας. Η χωροθέτηση της μονάδας θα πραγματοποιηθεί σε διαθέσιμο χώρο του εν λόγω οικοπέδου όπου και θα εγκατασταθεί όλος ο αναγκαίος μηχανολογικός εξοπλισμός και λοιπός εξοπλισμός. Η συλλογή του οργανικού φορτίου για την επίτευξη του στόχου της εκτροπής βάσει της κείμενης νομοθεσίας, θα πραγματοποιηθεί:

-1ον με την ανάπτυξη προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης και

-2ον με την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ΔσΠ τόσο για τα οργανικά απόβλητα (π.χ. τροφίμων) όσο και για τα πράσινα απόβλητα (π.χ. αγροτικά).

Στόχος του προτεινόμενου έργου είναι η εναρμόνιση του Δήμου Βέροιας με την κείμενη νομοθεσία σχετικά με την εκτροπή των Βιοαποικοδομήσημων Αστικών Αποβλήτων (ΒΑΑ) από το ΧΥΤΑ, και συγκεκριμένα το έργο προκρίνει τη θέσπιση δείκτη εκτροπής της τάξης του 28,11%, ή ισοδύναμα, από τα 26.253,36 κιλά ΒΑΑ την εκτροπή είτε μέσω κεντρικής εγκατάστασης (μονάδα κομποστοποίησης), είτε μέσω οικιακής κομποστοποίησης, ημερησίας παραγόμενης ποσότητας ΒΑΑ ίση με 7.380,67 κιλά. Το έργο προτείνει τη συνδυασμένη εφαρμογή προγραμμάτων ΔσΠ, κεντρικής μονάδας κομποστοποίησης και εφαρμογής της οικιακής κομποστοποίησης για την εκτροπή τουλάχιστον 7.380,67 κιλών ΒΑΑ σε ημερήσια βάση.

Το συγκεκριμένο έργο, προϋπολογισμού 2.640.797,70€ υποβλήθηκε για έγκριση και χρηματοδότηση στον Άξονα Προτεραιότητας 4 «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΔΑΦΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ», του Ε.Π. «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» 2007-2013.