Στη διάσταση απόψεων ανάμεσα στις δυτικές χώρες απέδωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, την αποτυχία των συνομιλιών της Γενεύης για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Απάντησε με αυτόν τον τρόπο στον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, ο οποίος χρέωσε στο Ιράν την ευθύνη για την απουσία συμφωνίας το Σαββατοκύριακο. Απαντώντας στις αιτιάσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι η διατύπωση των κατηγοριών αυτών υπονομεύει το κλίμα εμπιστοσύνης στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα επαναληφθούν στις 20 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνομιλίες των μεγάλων δυνάμεων (ομάδα 5 + 1) με το Ιράν απέτυχαν κατά το τελευταίο στάδιο εξαιτίας της επιμονής της Γαλλίας για τη θέσπιση σκληρών περιορισμών επί του ιρανικού σταθμού βαρέος ύδατος που κατασκευάζεται στο Αράκ.
Μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχοι του Ιράν κατηγόρησαν την Γαλλία για αδιαλλαξία και επέρριψαν στο Παρίσι την ευθύνη για την αποτυχία. Αμερικανοί διπλωμάτες δήλωσαν ωστόσο ότι το κύριο εμπόδιο για την ευόδωση των διαπραγματεύσεων ήταν η επιμονή της ιρανικής αντιπροσωπείας στην επίσημη αναγνώριση του δικαιώματος του Ιράν στον εμπλουτισμό του ουρανίου.

«Η ομάδα 5+1 ήταν ενωμένη το Σάββατο κατά την παρουσίαση της πρότασής μας στους Ιρανούς… αλλά το Ιράν δεν μπορούσε να την αποδεχθεί, εκείνη τη στιγμή, δεν ήταν σε θέση να την αποδεχθεί», δήλωσε χθες ο Κέρι. «Κύριε υπουργέ Εξωτερικών ήταν το Ιράν που άδειασε την Πέμπτη το κείμενο των Αμερικανών από το ήμισυ του περιεχομένου του και έκανε την Παρασκευή το πρωί δημόσιες δηλώσεις εναντίον του;», διερωτήθηκε σήμερα ο Ζαρίφ, απευθυνόμενος μέσω Twitter στον αμερικανό ομόλογό του.

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν αναφερόταν στις δηλώσεις του γάλλου ομολόγου του Λοράν Φαμπιούς ο οποίος την Παρασκευή έκανε λόγο «για πρόοδο, αλλά καμία συμφωνία», ενώ το Σάββατο μίλησε για «ένα αρχικό κείμενο που δεν μπορεί να αποδεχθεί η Γαλλία». «Ό,τι και να ειπωθεί δεν μπορεί να αλλάξει αυτό που συνέβη στο πλαίσιο των 5+1 στη Γενεύη από τις 06.00 της Πέμπτης μέχρι τις 05.45 του Σαββάτου. Αλλά μπορεί να πλήξει περαιτέρω την εμπιστοσύνη. Είμαστε προσηλωμένοι στην εποικοδομητική προσέγγιση. Η συνεργασία σε μία βάση ισοτιμίας αποτελεί το κλειδί για την επίτευξη κοινών στόχων», κατέληξε ο Ζαρίφ.

Πηγή: zougla.gr