Με όλα τα μέτωπα ανοικτά ξεκινάει σήμερα το ραντεβού Στουρνάρα-τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών.
Το ραντεβού έχει δοθεί στις 12.00 το μεσημέρι ενώ μία δεύτερη συνάντηση θα υπάρξει στις 17.00 το απόγευμα.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι οι μόνοι υπεύθυνοι για την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων και της λήψης αποφάσεων είναι οι τροϊκανοί αναφέροντας πως «εμείς ήμασταν καθ’ όλα έτοιμοι, ενώ τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι καλύτερα από κάθε άλλη φορά». Στελέχη του υπουργείου επισημαίνουν ακόμη «θα καταλήξουμε, όχι αύριο, έχουμε και εμείς υπομονή».

Δεδομένων όλων των παραπάνω, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο οι συζητήσεις να παραταθούν και μετά τα Χριστούγεννα.

Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν από την πλευρά τους, ότι, εκ των πραγμάτων, η ελληνική πλευρά είναι αναγκασμένη να προχωρήσει μονομερώς (χωρίς την έγκριση της τρόικας) στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τον φόρο ακινήτων και του προϋπολογισμού 2014, καθώς και στο σχέδιο για την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας (ΕΑΣ και ΕΛΒΟ).

Το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό καθώς στις 14 του τρέχοντος μηνός θα διεξαχθεί η συνεδρίαση του Eurogroup, κατά την οποία θα γίνει μια πρώτη αξιολόγηση της προόδου που έχει εσημειώσει η χώρα μας.

Από την άλλη πλευρά, «τελείως ψευδείς» χαρακτήρισε στο Mega τις πληροφορίες ότι η τρόικα καθυστερεί σκοπίμως, ο Σάιμον Ο΄Κόνορ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ολι Ρεν. Πρόσθεσε ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα παραμείνουν στην Αθήνα.

Σε περίπτωση που η τρόικα καθυστερήσει να επιστρέψει στην Αθήνα και εάν όντως οι διαπραγματεύσεις παραταθούν, τότε εκτιμάται ως αναπόφευκτό το βήμα της Ελλάδας να προχωρήσει μονομερώς, χωρίς την έγκριση της τρόικας, στην κατάθεση και την ψήφιση κρίσιμων νομοσχεδίων.

Πηγή: zougla.gr