Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για επικίνδυνα σημεία που υπάρχουν σε σημεία που εκτελούνται οι εργασίες ανάπλασης στην Βέροια, θα καταθέσουν τα Αστικά. Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρός τους και δημοτικός σύμβουλος Παύλος Παυλίδης, αναφέρει τα εξής:

“Είναι γνωστό ότι τα έργα της αστικής ανάπλασης είναι σε εξέλιξη. Είναι επίσης γνωστό ότι λόγω της κρίσης όλοι υποφέρουν και προσπαθούν.

Κι όταν όλοι προσπαθούν κάποιοι πρέπει να σέβονται περισσότερο και να εκτιμούν κάποια πράγματα.

Γνωρίζουμε ότι το έργο έγινε τελευταία στιγμή για να απορροφήσει η πόλη τα χρήματα. Και φυσικά και ως συνήθως καμιά μελέτη δεν είναι έτοιμη όταν τρέχουμε. Κι όταν τρέχεις να προλάβεις κάνεις και λάθη.

Κι επειδή τα λάθη είναι για να διορθώνονται τουλάχιστον ας λάβουμε τα μέτρα μας πριν καταστρέψουμε το οποιοδήποτε καλό πάει να γίνει.

Κανείς δεν αμφισβητεί την ομορφιά του έργου, του καινούργιου, του ωφέλιμου και του ωραίου. Σε τέτοια πόλη θέλουμε όλοι να ζούμε.

• Δεν μπορεί όμως να μένουν σε κάποια σημεία των δρόμων γωνίες επικίνδυνες και προεξοχές

• Δεν μπορεί να θεωρούνται τα λεωφορεία, τα τουριστικά, τα οχήματα εκφόρτωσης ως σπιρτόκουτα που βρίσκονται σε δρόμο κι ελίσσονται όπως τα ΙΧ

• Δεν μπορεί να μην λαμβάνονται υπόψη και σε αντιδιαστολή οι καθρέφτες των οχημάτων με τα κλαδιά στα δέντρα ή τα κλαδιά στα πεζοδρόμια, οι διαστάσεις ενός λεωφορείου ή φορτηγού με το πλάτος του δρόμου ή ο χώρος που απαιτείται για να ελιχθεί σε στροφή, οι δυνατότητες τροχοπέδησης σε ανηφόρα ή κατηφόρα, η ευθεία ενός δρόμου να γίνεται στροφή, κλπ

• Δεν μπορεί να μην τοποθετούνται οι πινακίδες κυκλοφορίας την ώρα της κατασκευης και να πρέπει να ξανασκαφτει το πεζοδρόμιο αλλά και να υπάρχει χάος κυκλοφοριακό

• Δεν μπορεί να βάζω δέντρα στην άκρη του δρόμου, όταν αύριο αυτό θα έχει βγάλει κλαδιά και θα βρεθούν στην μέση του δρόμου.

Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα όταν μια νοητή ευθεία του άξονα ενός δρόμου καταλήγει σε εμπόδιο. Όπως υπάρχει τεράστιο πρόβλημα όταν οι προεξοχές ενός πεζοδρομίου δημιουργούν πρόβλημα ροής στην κυκλοφορία.

Όλοι αυτοί οι ειδικοί που μελετούν βιβλία έχουν αδιαμφισβήτητες γνώσεις. Όπως και καλή πρόθεση. Όμως δεν αρκούν αυτά. Όλα τα ανωτέρω όταν δεν προσεχθούν αμαυρώνουν όλο το έργο και αφήνει σημάδια στην πόλη. Η πραγματικότητα είναι άλλη από αυτή που μελετάει κάποιος. Όσα μεταπτυχιακά και να έχει κανείς αν δεν ισορροπήσει με την αλήθεια και το γεγονός, τότε θα μεταφέρει προβλήματα σε επόμενα χρόνια, τα οποία όμως θα μπορούσαν να λυθούν τώρα στην κατασκευή τους.

Λέμε θα μπορούσαν αν δεν μειδιούσαν οι αρμόδιοι όταν τους μιλάς, αν δώσουν λίγη σημασία κι ελέγξουν αυτά που τους λες, αν δεν έμεναν σε αυτά που ισχυρίζονται, αν ήθελαν να δώσουν λίγη σημασία σε αυτούς που εργάζονται στο δρόμο ολημερις.

Λέω θα μπορούσαν γιατί όταν είναι δύσκολο να εξηγήσεις τις δυσκολίες ενός δρόμου και το πλάτος του σήμερα για να μπορέσεις να κυκλοφορήσεις στοιχειωδώς με δυο οχήματα ανά κατεύθυνση, πώς να εξηγήσεις τα προβλήματα του χειμώνα με τα χιόνια στις άκρες του δρόμου. Μπορεί ο Αντιδήμαρχος να τρέχει να σώσει την κατάσταση και να αναγνωρίζει τα προβλήματα, αλλά οι τόσες πολλές τροποποιήσεις ένα πράγμα αποδεικνύουν. Ότι αυτοί που ζωγράφισαν είναι άσχετοι με την πραγματικότητα.

Όμορφα κι ανθρώπινα τα πεζοδρόμια, οι διαδρομές στην πόλη, οι εκκλησίες και η σύνδεση αρχαιολογικών χώρων. Απαραίτητη όμως και η προστασία της ανθρώπινης ζωης, η προστασία της ελεύθερης κυκλοφορίας και επικοινωνίας των πολιτών για να υπάρχει και κινητικότητα και δραστηριότητες.

Το χειρότερο επίσης που συμβαίνει σε αυτήν την πόλη είναι οι απαράδεκτες συμπεριφορές συμπολιτών με ΙΧ ή μεταφορέων εμπορευμάτων που έρχονται από άλλες πόλεις και «βιάζουν» το κυκλοφοριακό μας. Είναι οι περαστικοί, οι βιαστικοί, αυτοί που δεν τους γνωρίζεις και σε «γράφουν» αφού δεν βρίσκεται κανείς να τους γράψει ή νουθετήσει. Καλά μας κάνουν αφού ανεχόμαστε την ομολογία του Αστυνομικού Διευθυντή ότι δεν υπάρχει προσωπικό και δεν βρίσκεται λύση.

Επειδή κατά την διάρκεια των έργων κινδυνεύουν ζωες αλλά δεν πάρθηκε μέριμνα. Επειδή κάποιοι οικονομούν κι αδιαφορούν για όλους τους άλλους και κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ότι εδώ και ένα μήνα ταλαιπωρούμε το επιβατικό κοινό κι είμαστε ασυνεπείς στις συμβάσεις που έχουμε υπογράψει.

Επειδή πλέον έτσι πως έγιναν οι δρόμοι είναι απαραίτητη η παρουσία τροχαίας για να μην τσακώνεται ο πολίτης στους δρόμους και να μπορεί να απολαύσει το αγαθό της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ, μετά και την έλλειψη δημοτικής αστυνομίας πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

1. Αναγνωρίζοντας λοιπόν ότι δεν φταίει το υπάρχον προσωπικό της τροχαίας κι επειδή δεν αποδεχόμαστε την απάντηση του Διευθυντή θα κινηθούμε ως φορέας καταθέτοντας αρχικά αίτηση και δευτερευόντως μήνυση κατά παντος υπευθύνου.

2. Αποστέλλουμε έγγραφο στην Δημοτική Αρχή και την καλούμε να συστήσει υπηρεσία Δημοτικής Αστυνομίας όπως προβλέπει ο Νόμος, με αρχή τους δυο Δημοτικούς Αστυνόμους που παρέμειναν κι όχι να πάνε κι αυτοί σε γραφεία.

Φτάνει πια με όσους αδιαφορούν ή δεν μεριμνούν όπως έχουν υποχρέωση”.