Η Κίνηση Πολιτών Βέροιας με νέα ανακοίνωσή της επαναφέρει την πρόταση σχετικά με τη δημιουργία Διοικητηρίου Δημοσίων Υπηρεσιώνστις εγκαταστάσεις του Β’ Σώματος Στρατού. από τη στιγμή που 29 Νοεμβρίου θα πέσουν οι τίτλοι τέλους του. Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

“Η κατάργηση του Β’ Σώματος Στρατού με έδρα τη Βέροια, αποτελεί πλήγμα οικονομικό αλλά και διαφόρων δραστηριοτήτων στην πόλη μας. Απελευθέρωσε όμως πολλά στρατόπεδα. Η Βέροια, πρωτεύουσα του Νομού Ημαθίας, είναι η μοναδική πόλη που στερείται Διοικητηρίου Δημοσίων Υπηρεσιών. Της δίδεται όμως η ευκαιρία, έστω και με αυτές τις συνθήκες, που δεν θα θέλαμε, να αποκτήσει ευρύχωρο, επιβλητικό, λειτουργικό, με μικρή δαπάνη και σε ελάχιστο χρόνο, Διοικητήριο.

Παραθέτουμε τους λόγους που συνηγορούν και στηρίζουν την πρότασή μας:

1. Το στρατόπεδο του Μακεδονομάχου Καπετάν Ακρίτα έχει έκταση 116.528 τ.μ. Είναι αναπτυγμένο απέναντι από το ιστορικό Αρχηγείο του Β΄ Σώματος Στρατού το οποίο σε κάθε περίπτωση πρέπει να παραμείνει, θυμίζοντας την ιστορία και την ομορφιά του.

2. Η πόλη μας ξεπερνάει τις εβδομήντα χιλιάδες κατοίκους και είναι πυκνοδομημένη. Οι κάτοικοι μπορούν χωρίς μεταφορικό μέσο, πεζοί ή με την ήδη υπάρχουσα αστική συγκοινωνία που εξυπηρετεί το Πανόραμα, να επισκεφτούν το Μελλοντικό Διοικητήριο για τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο. Έτσι κερδίζουν χρόνο και χρήματα.

3. Οι υπόλοιποι κάτοικοι του Νομού μας, με κεντρικές και παράπλευρες οδικές αρτηρίες, μπορούν να διασχίσουν την πόλη, χωρίς όμως να την επιβαρύνουν κυκλοφοριακά, αφού το παρκινγκ του Διοικητηρίου θα διαθέτει εκατοντάδες θέσεις στάθμευσης.

4. Η σημερινή κυκλοφοριακή κατάσταση της πόλης είναι αφόρητη. Τα ενοικιαζόμενα σήμερα Δημόσια κτήρια είναι διάσπαρτα εντός και εκτός πόλεως. Η εικόνα που παρουσιάζουν τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα έξω από τις υπηρεσίες είναι φρικτή και επικίνδυνη.

5. Η δαπάνη του κράτους για τα ενοίκια ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ το χρόνο.

6. Η συγκέντρωση όλων των Δημοσίων Υπηρεσιών σε έναν ευρύχωρο χώρο, θα ωφελήσει διοικητικά την οργάνωση και την αποτελεσματικότητά τους. Το δημόσιο θα ωφεληθεί πολλαπλώς. Όχι μόνο από την εξοικονόμηση των ενοικίων, αλλά και με τη βέλτιστη απόδοση των δημοσίων υπηρεσιών που θα στεγάζονται υπό την ίδια σκέπη, εξοικονομώντας χρόνο, χρήματα και πολύτιμες εργατοώρες.

7. Τα υπάρχοντα κτήρια με σύγχρονη εσωτερική διαρρύθμιση μπορούν να καλύψουν το 100% των Δημοσίων Υπηρεσιών της Βέροιας, ενώ ο περιβάλλον χώρος προσφέρει απεριόριστες μελλοντικές προοπτικές επέκτασης. Ο απέραντος διαθέσιμος χώρος έχει τη δυνατότητα, αν προκύψουν νέες υπηρεσίες ή άλλες συναφείς ανάγκες να τις καλύψει.

8. Η θέση του είναι καταπληκτική. Αρκετά μεγάλα και μερικά μικρότερα κτήρια αναπτύσσονται στον τεράστιο χώρο του στρατοπέδου αρμονικά και λειτουργικά. Ο μεταξύ τους ελεύθερος χώρος εξασφαλίζει απρόσκοπτα την κίνηση του κόσμου. Τα κτήρια είναι διώροφα, καλά συντηρημένα με παλαιά φόρμα που δένουν με τη φυσική θέση του στρατοπέδου.

9. Αποτελεί το πλατύσκαλο σύνδεσης της παλαιάς με τη νέα πόλη που χτίζεται στους ήπιους, καταπράσινους γειτονικούς λόφους του Βερμίου. Το πανέμορφο ποτάμι μας, ο Τριπόταμος, κυλάει ανάμεσά τους και περιβάλλει περιμετρικά τα δυο πέμπτα του στρατοπέδου και συνεχίζοντας διασχίζει κεντρικά τη Βέροια.

10. Αποτελεί μετά το πρώτο αναγνωρισμένο μπαλκόνι της πόλης μας, την ΕΛΙΑ, με θέα τον απέραντο παραγωγικό μας κάμπο, το δεύτερο μπαλκόνι που βλέπει την Παλαιά Βέροια και στρέφεται η ματιά της προς τον κάμπο της Νάουσας μέχρι και το χιονοδρομικό συγκρότημα του Βόρα. Διαθέτει άριστο κλίμα, όλος ο χώρος είναι ηλιόλουστος, υγρασία μηδενική και ο μυρωδάτος αέρας του βουνού του Βερμίου το δροσίζει το καλοκαίρι.

11. Ένα τμήμα με θέα την πόλη, θα μετατραπεί σε αναψυκτήριο, για κάποιο χρονικό διάστημα αναμονής των επισκεπτών, αλλά και άλλων δράσεων που χαρισματικοί αρχιτέκτονες θα σκεφτούν. Από την εμπορική εκμετάλλευση τέτοιων χώρων, μπορούν να εξασφαλισθούν οι πόροι για τη συντήρηση των αύλειων χώρων.

12. Βασικό στοιχείο, επίσης, είναι πως το Διοικητήριο δεν θα δεσμεύσει γόνιμη και παραγωγική γη.

13. Δεν θα απαιτηθούν χρήματα για απαλλοτριώσεις και χρονοβόρες διαδικασίες, ούτε μεταβιβάσεις, παραχώρηση, εκχώρηση, αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας. Η περιουσία του Δημοσίου, παραμένει στο Δημόσιο απλώς θα αλλάξει χρήση, ώστε με τις υφιστάμενες υποδομές, σε σύντομο χρονικό διάστημα να λειτουργήσει το Διοικητήριο.

14. Η πόλη μας παρουσιάζει σημεία κούρασης, παρακμής και κυκλοφοριακής ασφυξίας. Η Πολιτεία οφείλει να μας βοηθήσει ώστε το ξεκίνημα του Διοικητηρίου να γίνει μοχλός Ανάπτυξης. Και μπορεί να γίνει.

15. Άλλες καλύτερες και αποτελεσματικότερες προτάσεις για τη θέση του Διοικητηρίου είναι ευπρόσδεκτες. Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας και φορείς της περιοχής, να εκφράσουν την άποψή τους με επιχειρήματα.

Τα τελευταία χρόνια ο Λαός της Ελλάδας δοκιμάζεται σκληρά. Οι οικονομικές αφαιμάξεις κιτρίνισαν το πρόσωπό του. Όλοι μας οφείλουμε να κάνουμε μικρές ή μεγάλες θυσίες. Να ξεφύγουμε από το Εγώ και να ελευθερώσουμε το Εμείς. Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας είναι εθελοντική οργάνωση. Γεννήθηκε πριν από πέντε χρόνια και έχει να επιδείξει πλούσιο έργο. Το νέο Διοικητήριο πρέπει να αποτελεί ΒΑΣΙΚΟ ΣΤΟΧΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ της τοπικής κοινωνίας και είμαστε βέβαιοι ότι το αποτέλεσμα θα είναι ένα πρότυπο παράδειγμα συγκέντρωσης υπηρεσιών και εξυπηρέτησης πολιτών και επαγγελματιών της Ημαθίας.

Για την Κίνησή μας

Νικολάου Κώστας – Οικονομολόγος – 6972828625

Πατσίκας Ζήσης – Δημοσιογράφος – 6942055079

Πολυχρονιάδης Θεόδωρος – Συν/χος Ιατρός – 6983711456

Ρίστα Ελένη-Πολεοδόμος – Χωροτάκτης Μηχ/κος – 6982249316

Τσιτλακίδης Κώστας – Συν/χος Γεωπόνος – 6946109624”.