«Οι ακραίοι εθνικιστές ένα μόνο πράγμα έχουν στο μυαλό τους: να επιβληθούν δια της βίας. Αυτό ισχύει και για τα δύο πολιτικά φάσματα, τη Δεξιά και την Αριστερά» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Martin Schulz, στη διάρκεια εκδήλωσης με τίτλο «Η Ευρώπη των Νέων» που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (10 Νοεμβρίου) στην Παλαιά Βουλή με την πρωτοβουλία της Ελληνογερμανικής Αγωγής και του Γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα.

Ο Martin Schulz επεσήμανε ότι «Το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον εξαρτάται σήμερα από τους νέους μας. Ο ακραίος εθνικισμός μόνο δυστυχία έχει φέρει στην Ευρώπη».

«Γι’ αυτό φυλαχθείτε από τους ακραίους εθνικιστές. Οι ακραίοι εθνικιστές ένα μόνο πράγμα έχουν στο μυαλό τους: να επιβληθούν δια της βίας. Αυτό ισχύει και για τα δύο πολιτικά φάσματα, τη Δεξιά και την Αριστερά».

«Η δολοφονία πολιτικών αντιπάλων είναι λάθος. Η βία δημιουργεί μόνο νέα βία και δεν επιλύει κανένα πρόβλημα» είπε ακόμα ο Martin Schultz .

«Η βία είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ελπίδας και της αίσθησης ότι οι πολίτες δεν έχουν θέση στη Δημοκρατία» δήλωσε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάσθηκε μία μεγάλη πανελλαδική έρευνα που αποκαλύπτει την απαισιοδοξία των νέων για το εργασιακό τους μέλλον .

Απευθυνόμενος στους νέους, ο Martin Schulz δήλωσε: «Έχετε τη ζωή μπροστά σας. Η πραγματικότητα είναι ότι σήμερα η νέα γενιά δεν έχει ελπίδα, αλλά αμφιβολίες για το μέλλον. Και αυτό πρέπει να το αλλάξουμε. Για μένα αυτό είναι το βασικό μου καθήκον. Να δώσω σ’ εσάς τις προοπτικές που είχα κι εγώ για μια καλύτερη ζωή».

Απαντώντας σε μαθητή της Ελληνογερμανικής Αγωγής για την εικόνα που δίνει η Ελλάδα στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι υπάρχουν αλλαγές, αλλά και πρόοδος.

«Οι επενδυτές είναι πάλι πρόθυμοι να επενδύσουν στην Ελλάδα. Η Ελλάδα θα ανακάμψει οικονομικά. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι υπάρχει πολιτική ένταση, όπως αποδεικνύουν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών» σημείωσε.

Η επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, κυρία Μαρία Δαμανάκη, τόνισε: «Έχουμε ευθύνη, διότι η Ευρώπη του αύριο θα είναι αποτέλεσμα των επιλογών μας σήμερα. Και βέβαια το πρώτο μας θέμα είναι η ανεργία. Χρειαζόμαστε πολιτικές αποφάσεις, μέτρα και αλληλεγγύη».

Όπως είπε η ίδια, έχει ληφθεί απόφαση για να δοθούν πανευρωπαϊκά έξι εκατ. ευρώ για προγράμματα σχετικά με την ανεργία, εκτιμώντας ωστόσο ότι το ποσό αυτό δεν φτάνει, για να λύσει τα προβλήματα που υπάρχουν.

«Η δημοκρατία δεν λειτουργεί σωστά και περιορίζεται μόνο σε τυπικές διαδικασίες. Μια λύση ίσως θα ήταν μια περισσότερο συμμετοχική δημοκρατία και ουσιαστική δικαιοσύνη» είπε στη δική του ομιλία ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Κώστας Ρέμελης.

Ο κ. Ρέμελης έθεσε τον προβληματισμό μήπως η οικονομική κρίση μπορεί να θέσει ζητήματα περιορισμού δικαιωμάτων και δήλωσε ότι η συμμετοχή πολιτών σε πορείες διαμαρτυρίας μπορεί να έχει την ερμηνεία ότι υποκαθιστά την ελευθερία λόγου: «Η συμμετοχή σε τέτοιες εκδηλώσεις δίνει λόγο αλλά όχι διάλογο».

Την άποψη ότι πρέπει να αλλάξει «ο προσανατολισμός του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, έτσι ώστε να μόνος στόχος να μην είναι μόνο οι σπουδές στο πανεπιστήμιο», κατέθεσε στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αθανάσιος Κυριαζής και συμπλήρωσε ότι «το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδος πρέπει να είναι συμβατό με τα αντίστοιχα εκπαιδευτικά συστήματα της Ευρώπης».

Το 87% των νέων πιστεύει ότι «πάμε σε λάθος κατεύθυνση»

Σημαντικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε σε δύο φάσεις για την Ελληνογερμανική Αγωγή η εταιρεία δημοσκοπήσεων VPRC, προκειμένου να καταγραφούν οι απόψεις των νέων για την Ευρώπη, αλλά και τη μεγάλη οικονομική κρίση που επί 4 έτη μαστίζει τη χώρα μας. Η έρευνα έγινε σε δύο επίπεδα:

– Πέρυσι και εκ νέου εφέτος με τα ίδια ερωτήματα, ώστε να καταγραφούν οι διακυμάνσεις στις απόψεις των νέων μέσα σε ένα έτος
– Εφέτος με νέα ερωτήματα που αφορούν κυρίως τις προβολές των νέων για το μέλλον τους, αλλά και τις απόψεις τους για το αν και πόσο σύντομα διαβλέπουν έξοδο της χώρας από την κρίση.

Τα δείγμα που επελέγη ήταν κυρίως μαθητές των τελευταίων τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου (700 άτομα) των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας.

Τα συμπεράσματα της έρευνας που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον είναι τα παρακάτω:

– Οι νέοι στη χώρα μας είναι χωρισμένοι «στα δύο» σχετικά με την εγγύτητα της εξόδου από την οικονομική κρίση. Ένα ποσοστό 56% απαντάει «μάλλον όχι» στο ερώτημα εάν πλησιάζει το τέλος της οικονομικής κρίσης για την Ελλάδα. Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό 43% απαντάει «μάλλον ναι».

– Συγκλονιστικό είναι το «όχι» που απαντάει το 83% του δείγματος στο ερώτημα «πιστεύεις ότι η ποιότητα εκπαίδευσης που παρέχει το ελληνικό σχολείο είναι καλύτερη από αυτή που παρέχουν τα σχολεία στις άλλες χώρες της ΕΕ;». Πέρυσι, στην απάντηση «όχι» συγκεντρώθηκε το 75% των ερωτηθέντων.

– Ένα 63% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το ευρωπαϊκό όραμα βάσει του οποίου συγκροτήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν παραμένει ισχυρό» σήμερα στους λαούς των κρατών-μελών της. Πάντως, ένα 36% του δείγματος θεωρεί το όραμα της ΕΕ ακόμη και σήμερα ισχυρό.

– Αυξάνονται εφέτος κατακόρυφα τα ποσοστά εκείνων που θεωρούν ότι η Ελλάδα έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην ΕΕ (κατά 12% μέσα σε ένα χρόνο), ωστόσο το ευρώ και η κοινή νομισματική πολιτικών των χωρών μελών της χάνουν την εμπιστοσύνη των νέων. Έτσι, το ευρώ μέσα σε ένα χρόνο έχει πέσει στην εκτίμηση των νέων της χώρας μας κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ εντυπωσιακά (κατά 25%) έχουν ανέβει τα ποσοστά εκείνων που ελπίζουν στην κινητικότητα μεταξύ των χωρών της Ένωσης και τελικά στη μετανάστευση. Πάντως παρά τις αμφιβολίες που εκφράζονται, το 89% του δείγματος θεωρεί το ευρώ ένα σημαντικό χαρακτηριστικό στην προσπάθεια ενοποίησής τους.

– Οι «πολιτικοποιημένοι» νέοι αυξάνονται. Ένα 73% των νέων που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο δηλώνουν ότι «η πολιτική δεν τους ενδιαφέρει» (πέρυσι ήταν 76%), ενώ ένα 27% ότι τους ενδιαφέρει (πέρυσι ήταν 24%).

– Στο ερώτημα ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι στην Ελλάδα καταγράφεται μια εντυπωσιακή αύξηση στα ποσοστά εκείνων που απαντούν η «ανεργία». Ενώ το ποσοστό των ερωτηθέντων που επέλεξαν αυτή την απάντηση τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο ήταν 29,6%, σήμερα και με τα τελευταία ευρήματα της έρευνας, είναι 43%!

– Στο ερώτημα «πώς αισθάνεσαι, όταν σκέφτεσαι το εργασιακό σου μέλλον», ένα 63% του δείγματος απαντάει «απαισιόδοξος» και ένα 37% «αισιόδοξος».

– Στο ερώτημα περί πιθανής μετανάστευσης προς αναζήτηση εργασίας, ένα 61% του δείγματος απαντάει ότι θέλει να ζήσει και να εργαστεί στην Ελλάδα και ένα 37% ότι θέλει να ζήσει και να εργαστεί στο εξωτερικό.

– Εντυπωσιακή αύξηση των δυσαρεστημένων καταγράφεται επίσης στο ερώτημα «πιστεύεις ότι οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα ασχολούνται με τα προβλήματα της νεολαίας;» Ένα 77,8% του δείγματος απαντάει «λιγότερο από όσο πρέπει» (πέρυσι ήταν 54,1% το αντίστοιχο ποσοστό).

– Αυξάνονται τα ποσοστά των νέων που επιλέγουν τις διαδηλώσεις και τις απεργίες ως μέθοδο κοινωνικής διαμαρτυρίας και μόνο το 0,6% των νέων επιλέγει την «ψήφο» ως πολιτική ενέργεια.

Εφέτος, το 45,6% του δείγματος θεωρεί ότι η πιο αποτελεσματική ενέργεια, για να φτάσει η φωνή των πολιτών στα αυτιά των υπευθύνων που χαράζουν πολιτικές είναι «η συμμετοχή σε διαδηλώσεις, πορείες» (πέρυσι ήταν 36,4%). Το 21,1% απαντάει «η συμμετοχή σε απεργίες/στάσεις εργασίας» (πέρυσι ήταν 12,9%).

Μαίρη Σάββα

Πηγή: euractiv.gr