Το σημερινό Google Doodle είναι αφιερωμένο στη μνήμη της Ινδής αριθμομνήμονος και συγγραφέως Shakuntala Devi, της γυναίκας που έμεινε γνωστή στην ιστορία με το προσωνύμιο «ανθρώπινος υπολογιστής».

Γεννήθηκε στο Bangalore της Ινδίας στις 4 Νοεμβρίου 1929 και από μικρή ηλικία αντιλήφθηκε την ικανότητα της να απομνημονεύει αριθμούς και να εκτελεί εξαιρετικά πολύπλοκους υπολογισμούς. Τις δεκαετίες των ’50 και ’70 έκανε περιοδείες σε όλο τον κόσμο επιδεικνύοντας τις ικανότητες της, ενώ το 1977 κατόρθωσε να κερδίσει στην μεταξύ της αναμέτρηση με ηλεκτρονικό υπολογιστή για το ποιος θα υπολογίσει πιο γρήγορα την κυβική ρίζα του 188.132.517.

shakuntala_devi_google_doodle

Στις 18 Ιουνίου του 1980, η Shakuntala Devi πολλαπλασίασε δύο τυχαίους αριθμούς με 13 ψηφία έκαστος (επιλεγμένοι τυχαία από ηλεκτρονικό υπολογιστή) και έδωσε τη σωστή απάντηση σε μόλις 28 δευτερόλεπτα. Το γεγονός αυτό της χάρισε το 1982 μια θέση στα Ρεκόρ Guiness.

Η Shakuntala Devi ασχολήθηκε και με τη συγγραφή βιβλίων πάνω στους αριθμούς και τη μνήμη όπως επίσης δημοσίευσε και την πρώτη έρευνα για την ομοφυλοφιλία που κυκλοφόρησε στην Ινδία (ώντας και η ίδια παντρεμένη στο παρελθόν με ομοφυλόφιλο άντρα). Απεβίωσε στη γενέτειρα της στις 21 Απριλίου 2013 σε ηλικία 83 ετών λόγω ανπνευστικών και καρδιακών προβλημάτων.

Πηγή: techgear.gr