Σε σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα εξετάσει τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις του τηλεφώνου της Merkel από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θα προβεί η γερμανική βουλή. Μάλιστα τα αριστερά κόμματα ζητούν να παρευρεθεί ως μάρτυρας ο Αμερικανός πρώην μυστικός πράκτορας Edward Snowden.

Το συντηρητικό κόμμα της Merkel που διεξάγει διαπραγματεύσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία, τόνισε ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στην έρευνα της κοινοβουλευτικής επιτροπής αναφορικά με την υπόθεση κατασκοπείας.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της περασμένης εβδομάδας, η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ παρακολουθούσε το κινητό τηλέφωνο της Γερμανίδας καγκελαρίου, προκαλώντας δριμείες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Το ζήτημα των αμερικανικών παρακολουθήσεων ξεκίνησε νωρίτερα μέσα στο χρόνο με τα δημοσιεύματα περί υποκλοπών από την πλευρά της Ουάσιγκτον στα γραφεία της ΕΕ καθώς και σε 500εκ τηλεφωνικές κλήσεις, ηλεκτρονικά μηνύματα και γραπτά μηνύματα στη Γερμανία μέσα σε ένα μήνα.

«Αυτές οι πράξεις είναι απαράδεκτες, έχουν την δύναμη να καταστρέψουν τους δεσμούς φιλίας που είχαμε πάντα με τις ΗΠΑ», είπε η Andrea Nahles, γενική γραμματέας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών.

«Η κοινοβουλευτική επιτροπή, που θα δώσει φως στην υπόθεση, είναι αναπόφευκτη», είπε στην Bild. «Ο Edward Snowden θα μπορούσε να είναι ένα πολύτιμος μάρτυρας», συνέχισε.

EurActiv με Reuters

Πηγή: euractiv.gr