Δεν υπάρχει «αυτόματη σύνδεση» του κόμματος που θα κερδίσει τις Ευρωεκλογές και της εκλογής του επόμενου Προέδρου της Κομισιόν, τονίζει η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, θέτοντας σε αμφιβολία την υπόσχεση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να «δώσει πρόσωπο» στις επόμενες εκλογές.

«Η Συνθήκη προβλέπει ξεκάθαρα ότι αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη», είπε η Angela Merkel σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής (25 Οκτωβρίου).

«Ο Πρόεδρος της Κομισιόν εκλέγεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ύστερα από πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Δεν υπάρχει αυτόματη σύνδεση μεταξύ του αριθμού των ψήφων και κάλυψη των υψηλών πόστων- όχι για εμένα», υπογράμμισε.

Οι δηλώσεις της Merkel μας υπενθυμίζουν ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ακόμη διατηρούν το δικαίωμα να αποφασίσουν τον επόμενο Πρόεδρο της Κομισιόν, παρά τις προτάσεις να «δοθεί πρόσωπο» στις Ευρωεκλογές.

Σύμφωνα όμως με το Άρθρο 17 της Συνθήκης, προβλέπεται ότι ο νέος Πρόεδρος της Κομισιόν θα μπορεί ακόμη να προτείνεται από τους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, «λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και αφού πρώτα διεξάγουν τις απαραίτητες διαβουλεύσεις». Ο υποψήφιος που θα επιλεγεί θα «εκλέγεται εν συνεχεία από την Ευρωβουλή με την πλειοψηφία των μελών που την απαρτίζουν», ή απόλυτη πλειοψηφία. Κοντολογίς, αυτή τη φορά ο Ευρωπαίος πολίτης «έμμεσα» θα εκλέγει τον Πρόεδρο της Κομισιόν, αφού οι ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες θα έχουν ανακοινώσει προεκλογικά τον υποψήφιό τους για την Προεδρία της Κομισιόν.

Για τους φεντεραλιστές, μια τέτοια διαδικασία θα δώσει ένα τέλος στις κεκλεισμένων των θυρών συμφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, που μέχρι τώρα αποφάσιζαν τον εκάστοτε Πρόεδρο της Κομισιόν. Αναμένεται επίσης να ενισχυθεί η δημοκρατική διαδικασία θεσπίζοντας μια άμεση σύνδεση μεταξύ των εκλογών και του επόμενου Προέδρου της Κομισιόν.

Τα κύρια ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα έχουν ξεκινήσει εσωτερικές διαδικασίες εκλογής των υποψηφίων τους για την Κομισιόν, υποσχόμενα να πολιτικοποιήσουν την εκλογική διαδικασία δίνοντάς της «πρόσωπο».

«Θα γίνουν πολλές συζητήσεις και θα παρθούν πολλές αποφάσεις μετά τις Ευρωεκλογές», επεσήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η αμφισημία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Τα σχόλια της Merkel έγιναν μετά τη συνάντηση των ηγετών κρατών από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής την περασμένη εβδομάδα, όπου και συζητήθηκε το θέμα του υποψηφίου του ΕΛΚ για την Προεδρία της Κομισιόν.

Στη συνάντηση, η καγκελάριος εξέφρασε την γνώμη της, που επανέλαβε και στην συνέντευξη Τύπου εν συνεχεία, λέγοντας ότι ένα μεγάλο μέρος των διαπραγματεύσεων θα συμβεί μετά τις εκλογές, εγείροντας αμφιβολίες σχετικά με τη δεδηλωμένη πρόθεση του ΕΛΚ να ορίσει έναν υποψήφιο και να πολιτικοποιήσει τις εκλογές.

Ο Σουηδός Πρωθυπουργός, Fredrik Reinfeldt, επίσης ήταν αντίθετος σε μια «πολιτικοποιημένη» Κομισιόν, και προτιμά μια πιο τεχνοκρατική εκδοχή της.

Παρόλο που το ΕΛΚ είχε προγραμματίσει επίσημη συζήτηση για το ποιος θα ηγηθεί της εκστρατείας στη επόμενη συνάντησή του στις 13 Νοεμβρίου, οι κεντροδεξιοί ηγέτες αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τη συνάντηση προκειμένου να εκλέξουν το νέο πρόεδρο του ΕΛΚ, μετά το θάνατο του Wilfried Martens νωρίτερα μέσα στο μήνα.

Το ΕΛΚ δεν έχει προγραμματίσει επίσημη ημερομηνία για να συζητήσει τον υποψήφιό του, εγείροντας νέες αμφιβολίες για τις εσωτερικές διαδικασίες στο κόμμα.

Στο μεταξύ, οι Πράσινοι, οι Φιλελεύθεροι και οι Σοσιαλιστές έχουν ήδη ξεκινήσει τις εσωτερικές τους διαδικασίες για την ανάδειξη του υποψηφίου τους.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΕΛΚ, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο υποψήφιος θα προταθεί εγκαίρως.

«Το κόμμα έχει πειστεί από την αρχή ορισμού ενός υποψηφίου από το 2004, και το έχουμε κάνει δύο φορές με τον Barroso», είπε ο εκπρόσωπος του ΕΛΚ, Κώστας Σασματζόγλου.

«Ξεκαθαρίσαμε τη θέση μας ένα χρόνο πριν στο Κογκρέσο μας [17-18 Οκτωβρίου 2012]. Τώρα το ερώτημα είναι όχι τόσο το ‘εάν’ αλλά το ‘πώς’ θα επιλέξουμε τον υποψήφιό μας».

Ωστόσο ανώτατη πηγή του ΕΛΚ είπε ότι δεν υπάρχει βεβαιότητα για τη διαδικασία. «Αυτό που συζητείται αυτή τη στιγμή είναι εάν θα έχουμε έναν και μοναδικό υποψήφιο. Το ΕΛΚ αποφάσισε αυτό στο Βουκουρέστι, αλλά χρειάζεται ακόμη να επιβεβαιωθεί».

Για το ΕΛΚ, ένα μεγάλο μέρος της απόφασης θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανίας.

Μεταξύ των «απαιτήσεων» για να δώσουν το πράσινο φως σε κυβέρνηση συνασπισμού, οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες θέλουν να στηρίξει η Merkel τον τωρινό σοσιαλιστή Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Martin Schulz για την προεδρία της Κομισιόν.

«Πολλές από αυτές τις συζητήσεις έχουν αναβληθεί μέχρι τη στιγμή που η Merkel τελειώσει με τις συνομιλίες για την κυβέρνηση στη Γερμανία», επιβεβαίωσε η πηγή του ΕΛΚ.

Επομένως τι γνωρίζουμε για τα σχέδια του ΕΛΚ; Αρχικά, το κόμμα θα διεξάγει συζήτηση μεταξύ των κορυφαίων ηγετών του κάποια στιγμή μέσα στο χειμώνα. Δεν αναμένεται απόφαση σε αυτή τη συζήτηση, η οποία θα επικεντρωθεί κυρίως στο προφίλ του υποψηφίου.

Το κόμμα ενδεχομένως επιβεβαιώσει εάν θα έχει τελικά έναν υποψήφιο στο Δουβλίνο 6-7 Μαρτίου, μαζί με την υιοθέτηση του μανιφέστου της καμπάνιας.

Πηγή: euractiv.gr