Στις 18 Οκτωβρίου στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού «Φουκουσίμα 1» στην Ιαπωνία καταγράφηκε δύο φορές απότομη αύξηση του επιπέδου της ραδιενέργειας σε δείγματα υπόγειων υδάτων. Η συγκέντρωση τριτίου, για παράδειγμα, ξεπερνούσε τις επιτρεπόμενες τιμές κατά 6.5 χιλιάδες φορές. Αυτή είναι η πιο σοβαρή περίπτωση από όσες έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού. Οξύ παραμένει στη «Φουκουσίμα 1» και το πρόβλημα της διαρροής του ραδιενεργού ύδατος.

Πολύ υψηλό επίπεδο ραδιενέργειας είχε ήδη σημειωθεί σε διάφορα σημεία κοντά στις δεξαμενές αποθήκευσης νερού στον πυρηνικό σταθμό «Φουκουσίμα» – εκεί συσσωρεύθηκαν εκατοντάδες τόνοι νερού με διάφορα επίπεδα ραδιενέργειας. Ο χώρος, όπου σημειώθηκε η τήξη του πυρήνα του αντιδραστήρα, παραμένει ανοιχτός. Αυτή την περιοχή ψύχουν με τρεχούμενο νερό. Ο εμπειρογνώμονας για την ατομική ενέργεια Ιγκόρ Οστρετσόφ εξηγεί:

Παρέχεται το νερό, το οποίο κάπου πρέπει να φεύγει. Εκεί εγκατέστησαν πολλές δεξαμενές, συνεχώς φέρνουν νέες, τις γεμίζουν. Μεγάλη ποσότητα νερού, φυσικά, αποβάλλεται εκτός. Πρόσφατα υπήρξε ένα περιστατικό, όπου οι εργαζόμενοι έκαναν κάτι λάθος και υπήρξε μεγάλη διαρροή νερού. Έφτιαξαν ένα φράγμα βάθους εκατό μέτρων, αλλά τα υπόγεια ύδατα πάνε βαθύτερα, και όλα καταλήγουν στον ωκεανό. Η Ιαπωνία δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Πρέπει να ανακοινωθεί διεθνής θέση μάχης.

Ο διαχειριστής του σταθμού, η εταιρεία «Τόκιο ελέκτρικ πάουερ» (TEPCO) δεν μπορεί να ρυθμίζει και να παρακολουθεί ό,τι συμβαίνει στον πυρηνικό σταθμό, πιστεύει ο συμπρόεδρος της διεθνούς οικολογικής ομάδας «Οικοπροστασία» Βλαντίμιρ Σλιβιάκ:

Στην πραγματικότητα, η εταιρεία λειτουργεί σε καθεστώς απόκρισης. Όταν κάτι συμβαίνει, τότε αρχίζουν να σκέφτονται, τι να κάνουν. Δεν ελέγχουν την κατάσταση. Εκεί μπορεί να συμβεί οτιδήποτε, μπορεί να προκύψουν και πιο σοβαρά, απ’ ότι τώρα, προβλήματα. Ενώ ένα άλμα στο επίπεδο της ραδιενέργειας είναι πιθανώς μία νέα διαρροή ραδιενεργού ύδατος.

Η εταιρεία TEPCO σκοπεύει να συνεχίσει τις εργασίες για την απορρύπανση του εδάφους, ώστε να αποτραπεί περαιτέρω διείσδυση ραδιενέργειας στα υπόγεια ύδατα. Το πρόβλημα της απορρύπανσης του ραδιενεργού ύδατος και του εδάφους, η αποθήκευση των ραδιενεργών αποβλήτων, μεγάλος αριθμός των οποίων συγκεντρώνεται στους πυρηνικούς σταθμούς, εξακολουθεί να είναι δύσκολο, σημειώνει ο Ιγκόρ Οστρετσόφ:

Η μοναδική μέθοδος είναι η εξάτμιση, αλλά αυτός δεν είναι ένας ριζικός τρόπος, επειδή εκεί μένουν πολλά. Αξιόπιστες τεχνολογίες προς το παρόν δεν υπάρχουν. Υπάρχουν σε ερευνητικό επίπεδο τεχνολογίες απορρύπανσης με τη βοήθεια επιταχυντών.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η λύση του προβλήματος βρίσκεται στην ανάπτυξη της λεγόμενης ενέργειας θορίου. Πρόκειται για την καύση οποιωνδήποτε βαρέων στοιχείων με τη βοήθεια επιταχυντή. Όπως αναμένεται, τα ζητήματα του μέλλοντος της πυρηνικής ενέργειας, όπως και τα προβλήματα της αντιμετώπισης των συνεπειών στον πυρηνικό σταθμό «Φουκουσίμα», θα συζητηθούν στα τέλη Οκτωβρίου στη διεθνή συνδιάσκεψη στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών.

Πηγή: energypress.gr