Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συμφώνησαν να ξεκινήσουν ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την Τουρκία στις 5 Νοεμβρίου.

Το άνοιγμα ενός νέου «κεφαλαίου» διαπραγματεύσεων με την Τουρκία έρχεται μετά από μια τριετή διακοπή των συνομιλιών όπου δεν ανοίχτηκε κανένα κεφάλαιο.

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης Stefan Fule είπε ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις προκειμένου να βοηθηθεί η Άγκυρα στην υλοποίηση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων. «Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία υπογραμμίζουν τη σημασία του να παραμείνει η ΕΕ σημείο αναφοράς για τις μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία».

Νωρίτερα μέσα στο μήνα, η Κομισιόν χαιρέτησε τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα δικαιοσύνης της Τουρκίας καθώς και την ανακοίνωση της κυβέρνησης ενός πακέτου νόμων για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Κούρδους αντάρτες

Κατηγόρησε ωστόσο την τουρκική αστυνομία για τη χρήση υπερβολικής βίας κατά των διαδηλωτών, καλώντας την κυβέρνηση να αυξήσει την εποπτεία της αστυνομίας καθώς και να προχωρήσει σε έρευνες αναφορικά με περιστατικά βίας.

Έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 8.000 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις του Ιουνίου.

Η Τουρκία ξεκίνησε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις το 2005, 18 χρόνια μετά την υποβολή αιτήματος ένταξης, ωστόσο μια σειρά πολιτικών εμποδίων, κυρίως του Κυπριακού, καθώς και της αντίθεσης Γαλλίας και Γερμανίας, επιβράδυναν την πρόοδο των συνομιλιών.

EurActiv με Reuters

Πηγή: euractiv.gr