Το άχυρο αποτελεί μια πηγή ενέργειας που θα μπορούσε να ηλεκτροδοτήσει και να θερμάνει εκατομμύρια νοικοκυριά στη Γερμανία, αναφέρουν ερευνητές του Ινστιτούτου Γεωργίας της Θουριγγίας, το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας Βιομάζας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας Χέλμχολτζ.

Στα παραγόμενα περίπου 30 εκατ. τόνους άχυρου σιτηρών, 8 – 13 τόνοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ενέργειας ή καυσίμων, λένε οι επιστήμονες. Η ποσότητα αυτή μεταφράζεται σε ηλεκτρικό ρεύμα για 1,7 – 2,8 εκατ. νοικοκυριά και σε θέρμανση για 2,8 – 4,5 εκατ. νοικοκυριά.

«Στο βαθμό που γνωρίζουμε πρόκειται για την πρώτη σχετική μελέτη που διενεργείται σε χώρα-μέλος της ΕΕ, η οποία δείχνει τις δυνατότητας εξέλιξης του άχυρου σε πραγματική βιώσιμη ενεργειακή πηγή, συνυπολογίζοντας παράλληλα την εδαφολογική ισορροπία» υπογραμμίζει η καθηγήτρια Ντανιέλα Θράεν του Γερμανικού Κέντρου Έρευνας Βιομάζας.

Ποσότητες άχυρου πρέπει δηλαδή να παραμένουν στο έδαφος ώστε να διατηρηθεί η θρεπτική του σύσταση.

Βέβαια, η καύση φυτικής ύλης θα εκπέμψει διοξείδιο του άνθρακα, ωστόσο η ποσότητα των εκπομπών εξαρτάται από τον τρόπο καύσης του άχυρου.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η καύση βιομάζας αντί για ορυκτά καύσιμα παράγει 73% έως 92% λιγότερες εκπομπές.

Πηγή: energypress.gr