Η απόφαση του δασαρχείου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης να απαγορεύσει την υλοτομία στο δάσος του Λαγκαδά, βρήκε αντιμέτωπους τους κατοίκους της περιοχής καθώς με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους για να ζεσταθούν.

Οι υλοτομίες των περασμένων ετών αλλά και τα φαινόμενα λαθροϋλοτομίας, έχουν εξαντλήσει την δυνατότητα του δάσους να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων για θέρμανση, σύμφωνα με το δασαρχείο.

Βέβαια, οι κάτοικοι είναι αντίθετοι με αυτήν την απόφαση καθώς εν μέσω οικονομικής κρίσης και λίγες εβδομάδες πριν τον χειμώνα, οι ανάγκες τους για καυσόξυλα πληθαίνουν και αυτήν την στιγμή δεν ικανοποιούνται όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Αναστασιάδης ζήτησε την άρση της απόφασης του δασαρχείου, καθώς την Τετάρτη έθεσε το πρόβλημα μαζί με τους αντιδημάρχους και μία ομάδα πολιτών στον δασάρχη Λαγκαδά, Γρηγόρη Ευαγγελόπουλο. Ο Αναστασιάδης δήλωσε: «Ζητούμε ίσες ευκαιρίες και τις νόμιμες παροχές που δικαιούνται οι συνδημότες μας».

Επίσης συμπληρώνει:

«Οι άνθρωποι στην περιοχή περνούν δύσκολα και θεωρώ ότι η απόφαση του δασαρχείου ήταν βεβιασμένη και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση των περιστατικών λαθροϋλοτομίας. Θα μπορούσε να εφαρμοστεί του χρόνου και να βρεθεί μέχρι τότε ένας καλύτερος τρόπος διαχείρισης των δημοτικών δασών και αντιμετώπισης της λαθροϋλοτομίας». Ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κάποια μελέτη που να προκύπτουν στοιχεία για τις διάστασης του προβλήματος.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Ευαγγελόπουλος δηλώνει πως «Η απόφαση ελήφθη για την προστασία και την ανάπτυξη των δασών της περιοχής μας καθώς κρίθηκε ότι έχει εξαντληθεί η ικανότητα να καλύπτουν τέτοιες ανάγκες». Επίσης τονίζει πως το δασαρχείο δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους να υλοτομήσουν δέντρα μέσα στα αγροκτήματά τους, να συλλέξουν ξερά όρθια ή κατακείμενα δέντρα και να μαζέψουν υπολείμματα υλοτομιών από τα δημόσια δάση στην περιοχή ή από καμένες εκτάσεις.

Η συνάντηση του δημάρχου με τον δασάρχη απέβη άκαρπη. Κατόπιν αυτής ο Αναστασιάδης γνωστοποιεί ότι έχει ζητήσει συνάντηση για το θέμα με τον υπουργό Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρο Καράογλου και ο κ. Ευαγγελόπουλος επισημαίνει ότι το θέμα θα εξεταστεί ξανά από την πλευρά του δασαρχείου τον ερχόμενο Φεβρουάριο οπότε θα εκτιμηθεί πάλι η κατάσταση του δάσους.

Πηγή: energypress.gr