Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος απώλειας του διδακτικού εξαμήνου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, καθώς, σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους, τα μαθήματα δεν έχουν ξεκινήσει, λόγω της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων, που εισέρχεται στην έβδομη εβδομάδα της.

Παρά ταύτα, από τη Δευτέρα θα αρχίσουν να πραγματοποιούνται εγγραφές πρωτοετών φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αφότου οι διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος αποφάσισαν να αυξήσουν το προσωπικό ασφαλείας. Με απόφαση της Συγκλήτου, η προθεσμία για την εγγραφή φοιτητών έχει παραταθεί έως τις 15 Νοεμβρίου.

Στόχος της εν λόγω απόφασης, όπως ανακοίνωσαν οι διοικητικοί υπάλληλοι, είναι οι πρωτοετείς σπουδαστές να «βιώσουν από το κοντά το πρόβλημα που το ίδιο το υπουργείο Παιδείας έχει δημιουργήσει τις τελευταίες έξι εβδομάδες, αλλά και συνεχίζει να δημιουργεί με τις αδιάλλακτες και εκδικητικές […] ρυθμίσεις που προωθεί».

Η κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών περιπλέκεται περισσότερο από τον ανοιχτό πλέον πόλεμο μεταξύ του πρύτανη, Θεοδόση Πελεγρίνη, και του συμβουλίου διοίκησης του Ιδρύματος. Ο κ. Πελεγρίνης ζητά την παραίτηση του συμβουλίου, τη στιγμή που το όργανο, στον απόηχο της συνάντησής του με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ζήτησε την «ένταξη του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού των υπό διαθεσιμότητα υπαλλήλων του [Πανεπιστημίου] στην κινητικότητα».

Την ίδια στιγμή, η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει ζητήσει την αναστολή της απόφασης της κυβέρνησης που θέτει σε διαθεσιμότητα 1.349 διοικητικούς υπαλλήλους από οκτώ ΑΕΙ, με στόχο, επί της ουσίας, να αναζητηθεί μία συναινετική λύση.

Πηγή: skai.gr