Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου υπέγραψαν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Καναδάς, σε μία κίνηση που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στη Γηραιά Ήπειρο.

Η συμφωνία Ε.Ε.-Καναδά αναμένεται να αυξήσει το διμερές εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών, που ανήλθε στα 85,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2012, κατά 20-25%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Βρυξελλών.

Το 98% των δασμών που ισχύουν σήμερα μεταξύ των δύο εταίρων θα καταργηθεί μόλις η συμφωνία τεθεί σε εφαρμογή. Αυτό αναμένεται να γίνει το 2015, δεδομένου ότι η συμφωνία θα πρέπει πρώτα να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της Ε.Ε., αλλά και σε ομοσπονδιακό και επαρχιακό επίπεδο στον Καναδά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με ΑΕΠ που άγγιξε τα 14 τρισεκατομμύρια ευρώ το 2012, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος για τον Καναδά, του ΑΕΠ των 1,8 τρισ. δολαρίων, πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η συμφωνία αναμένεται να μειώσει την εμπορική εξάρτηση του Καναδά από τις ΗΠΑ, τη στιγμή που Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον διαπραγματεύονται τη δική τους συμφωνία-ορόσημο για ελεύθερο εμπόριο.

Πηγή: skai.gr