Οι προτάσεις για την καθιέρωση πανευρωπαϊκού κατώτατου μισθού βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης στη Γαλλία ενόψει των Ευρωεκλογών τον Μάιο του 2014.

«Νομίζω πως οδεύουμε προς έναν ευρωπαϊκό ελάχιστο μισθό» είπε η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των σοσιαλιστών Pervenche Bérès σε συνέδριο στο Παρίσι.

Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Σουηδία και η Δανία δεν έχουν όριο ελάχιστου μισθού, αντίθετα με την Ισπανία και τη Γαλλία.

«Η Ευρώπη απέχει πολύ από την ομοιομορφία στην απασχόληση. Οι διαφορές στις πολιτικές μεταξύ των κρατών μελών καθιστούν δύσκολη την καθιέρωση ενός κοινού ελάχιστου μισθού», είπε ο Pierre Cahuc, οικονομολόγος και σύμβουλος του Γάλλου Πρωθυπουργού.

Η εισαγωγή ενός πανευρωπαϊκού ελάχιστου μισθού παρουσιάζει πολλά προβλήματα, ωστόσο η συζήτηση ίσως αναθερμανθεί στις Βρυξέλλες μετά τις γερμανικές εκλογές.

Σε περίπτωση που επιτευχτεί ο πολυσυζητημένος Μεγάλος Συνασπισμός στη Γερμανία μεταξύ των κεντροδεξιών της Merkel και των σοσιαλδημοκρατών, οι τελευταίοι θα «καταστήσουν την υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού ελάχιστου μισθού προτεραιότητα», είπε η Bérès.

«Εάν η Γερμανία πει ναι για έναν πανευρωπαϊκό κατώτατο μισθό, τότε θα είναι πιο εύκολο να το προωθήσει στις Βρυξέλλες, τουλάχιστον για τις χώρες της ευρωζώνης», συνέχισε.

Η πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων

Η Bérès, που είναι πρόεδρος της επιτροπής απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων της Ευρωβουλής, βλέπει σημάδια κίνησης της Ευρώπης σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής.

«Η πρωτοβουλία για την ανεργία των νέων […] αποτελεί ένα άμεσο μέτρο εναντίον της ανεργίας που έχει γίνει ανυπόφορη», τόνισε.

Η πρωτοβουλία που συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο και ξεκίνησε τον Ιούνιο, προβλέπει μέχρι και 8δις € βοήθειας προς τους νέους να βρουν εργασία, πρακτική άσκηση ή εκπαίδευση εντός 4 μηνών από τη στιγμή που μείνουν άνεργοι.

Η γνωστή Εγγύηση για τους Νέους θα εφαρμοστεί στις χώρες της Ευρώπης όπου η ανεργία κάτω των 30, υπερβαίνει το 25% και πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2014.

Στη Γαλλία η εφαρμογή του προγράμματος έχει ήδη ξεκινήσει σε 10 περιφέρειες. «Στη Γαλλία θα χρησιμοποιηθούν 600εκ €», είπε η Γαλλίδα ευρωβουλευτής.

Ο Cahuc από την άλλη τόνισε ότι η εγγύηση για τους νέους «δεν αλλάζει σημαντικά την κατάσταση της απασχόλησης των νέων στην Ευρώπη. Το ποσό των κονδυλίων που διατίθενται για αυτή την πολιτική, είναι πολύ μικρό σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος».

«Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ εισάγει ένα εργαλείο για την αντιμετώπιση της κοινωνικής διάστασης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης», απάντησε η Bérès.

Η κοινωνική διάσταση της ΕΕ αναφέρεται σαφώς ως προτεραιότητα στις συνθήκες της ΕΕ. Το Άρθρο 9 της Συνθήκης για την Λειτουργία της ΕΕ λέει πως το υψηλό επίπεδο απασχόλησης, η επαρκής κοινωνική προστασία και η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την ανάπτυξη και εφαρμογή των πολιτικών της Ένωσης.

«Αυτή η διάσταση δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ», είπε η Γαλλίδα. «Επιπλέον, η ΕΚΤ δεν έχει στόχους απασχόλησης, αντίθετα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ της οποίας η αποστολή είναι η διατήρηση ενός καλού επιπέδου απασχόλησης», πρόσθεσε.

Πηγή: euractiv.gr