Παγώνουν προσωρινά οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ λόγω του αδιεξόδου στον αμερικανικό προϋπολογισμό, τόνισε η Ουάσιγκτον την Παρασκευή (4 Οκτωβρίου).

Obama_barozzoΟ Εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ Michael Froman τηλεφώνησε στον Επίτροπο Εμπορίου της ΕΕ Karel De Gucht για να του πει ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δε θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα για συνομιλίες εξαιτίας του αδιεξόδου στον προϋπολογισμό.

Από την Τρίτη το πρωί πολλές υπηρεσίες της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν κλείσει λόγω του ότι το Κογκρέσο δεν κατάφερε να συμφωνήσει σχετικά με την χρηματοδότηση του νέου δημοσιονομικού έτους.

«Η Αντιπροσωπεία για το εμπόριο των ΗΠΑ θα συνεργαστεί με την Κομισιόν για να προχωρήσουν σε ένα εναλλακτικό σχέδιο εργασίας που θα ξεκινήσει όταν τελειώσει το αδιέξοδο στις ΗΠΑ», ανέφερε η αμερικανική υπηρεσία.

Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες ήταν να ξεκινήσουν τον δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων, η οποία και θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου παγκοσμίως.

ΗΠΑ και ΕΕ αποτελούν ήδη τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους ωστόσο έχουν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανεργίας, συγκεκριμένα η Ευρώπη.

Ελπίζουν πως η κατάργηση των δασμών και της γραφειοκρατίας στο εμπόριο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Κανένα εμπόδιο

«Επιτρέψτε μου να σας επαναλάβω την ξεκάθαρη δέσμευση ΕΕ και ΗΠΑ για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου», είπε ο De Gucht σε δήλωσή του.

«Η ακύρωση του γύρου των διαπραγματεύσεων αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες είναι σαφώς λυπηρή, αλλά επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν μας αποσπά από το συνολικό στόχο μας για επίτευξη μιας φιλόδοξης συμφωνίας εμπορίου και επενδύσεων μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ, η οποία θα φέρει πραγματικό οικονομικό όφελος για τους ανθρώπους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού,», πρόσθεσε ο Επίτροπος.

EurActiv με Reuters

Πηγή: euractiv.gr