Πριν από περίπου δυο χρόνια ξεκίνησε η σκέψη από την EΣΕΕ και το Υπουργείο Ανάπτυξης για κάτι πρωτοπoριακό όσον αφορά τις τοπικές αγορές στην Ελλάδα. Ο φετινός χρόνος ή καλύτερα ο επόμενος,  από όσο φαίνεται θα είναι και ο πιο σημαδιακός καθώς το σχέδιο δημιουργίας “Ανοιχτών Εμπορικών Κέντρων” (Οpen-Street Mall)  σε διάφορες πόλεις που θα συνδυάζουν το πολιτιστικό ενδιαφέρον με την ψυχαγωγία, το αγοραστικό όφελος και την ποιοτική εξυπηρέτηση των πολιτών θα είναι γεγονός.

agora-veriaΗ ΕΣΕΕ μαζί με τη Γ.Γ Εμπορίου του Υπουργείου προωθούν έντονα το Project αυτό, αρχικά με την κατασκευή πιλοτικών ανοικτών εμπορικών κέντρων σε 10 πόλεις σε όλη την Ελλάδα και στην πορεία και αν όλα πάνε καλά σε όλες τις πόλεις της χώρας μας.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας φαίνεται πως όχι μόνο ενδιαφέρεται να συμμετάσχει αλλά το έχει θέσει ως βασικό στόχο να το διεκδικήσει και να το πετύχει αν όχι σε πρώτη φάση σε  δεύτερη φάση σίγουρα. Το αξιοσημείωτο βέβαια στην όλη “ιστορία”  είναι ότι η κατασκευή θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, κάτι το οποίο είναι αρκετά ευοίωνο και αισιόδοξο για όλους του Εμπορικούς Συλλόγους που θα θελήσουν να συμμετάσχουν και οι οποίοι αποτελούν τους βασικούς κόμβους δημιουργίας αυτών των open mall.

Όσον αφορά για την πόλη της Βέροιας, η αγορά της με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, με μια γρήορη ματιά, θα έλεγε κανείς πως ενδείκνυται για την δημιουργία ενός υπερσύχρονου και πρωτότυπου open mall, καθώς έχει δομές και προδιαγραφές για να στηρίξη ένα τέτοιου είδους έργο, το οποίο σε συνδιασμό και με την ανάπλαση του κέντρου  θα αυξήσει την επισκεψιμότητα τηςπόλης και την λειτουργικότητα της αγοράς. Στην ουσία θα πρόκειται για τα ανοικτά εμπορικά κέντρα των καταστημάτων που θα βρίσκονται σε παραδοσιακές πιάτσες ή κεντρικούς δρόμους των μεγάλων πόλεων.  Σκόπος είναι οι πολίτες καταναλωτές να έχουν την αίσθηση ότι βρίσκονται σε mall, ακόμα και αν βρίσκονται στην πόλη τους.  Το σχέδιο προβλέπει πολλές και καινοτόμες υπηρεσίες όπως για παράδειγμα, το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις θα παρέχουν ειδικές κάρτες πιστότητας για αγορά προϊόντων σε ειδικές τιμές, ή σε χαμηλότερες με τη συγκέντρωση κάποιων πόντων κ.λπ.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας  Ν.Πατσιαβούρας απαντώντας σε ερώτηση του kathemera.gr “Γιατί να έχει η Βέροια ένα open mall, τι θα κερδίσει δημιουργώντας κάτι τέτοιο, πέρα από τα προφανή θετικά χαρακτηριστικά ενός τέτοιου δημιουργήματος ”  απάντησε  “Ένα open mall στη Βέροια θα δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα οικείου και φιλικού περιβάλλοντος. Θα ενώσει καταναλωτές και επιχειρηματίες, θα τους φέρει “πιο κοντά” και σαφώς ο καθένας θα κερδίσει πράγματα από την δική του πλευρά. Για παράδειγμα μια στεγασμένη αγορά (όπως προτείνει το σχέδιο των Open mall) σημαίνει ότι η μητέρα με το κορότσι που μέχρι πρότινος δεν έβγαινε να ψωνίσει επειδή έβρεχε και οι συνθήκες δεν της το επέτρεπαν… αν υπάρχει προστασία από τη βροχή θα μπορεί”.

Λέτε η Βέροια να αναγεννηθεί από τις στάχτες της δημιουργώντας ένα Ανοιχτό Εμπορικό Κέντρο; Πάντως ο Εμπορικός Σύλλογος έχει βάλει όλες τους δυνάμεις για να κερδίσει μια θέση μεταξύ των 10 πιλοτικών open mall που θα δημιουργηθούν. Για να δούμε τι θα γίνει….

της Λένας Μαρκογιαννάκη