Τα ψέματα τελείωσαν καθώς σε δυο μήνες ακριβώς από σήμερα, στις 29 Νοεμβρίου του 2013, θα επέλθει το οριστικό τέλος για το Β’ Σώμα Στρατού που εδρεύει στη πόλη της Βέροιας.

bssΗ αυλαία θα κλείσει, κάτι το οποίο αναμφισβήτητα σημαίνει ότι μεγάλος αριθμός αξιωματικών  με οικογένειες και μη θα αναγκαστούν να βγουν στο δρόμο και λέγοντας “θα βγουν στο δρόμο” εννοούμε πως θα αναγκαστούν να μετακομίσουν προς άλλους προορισμούς (για τον καθένα ξεχωριστά), μεταξύ αυτών και οι στρατιωτικοί μουσικοί που στελέχωναν την στρατιωτική μπάντα του Β’ΣΣ όλα αυτά τα χρόνια.

Αναλογιζόμενος, ωστόσο,κάποιος το τι ακριβώς θα συμβεί και εν πάση περιπτώσει αν ήταν λογική ή σωστή αυτή η απόφαση…θα έλεγε πως βάση λογικής αυτό που ουσιαστικά πρόκειται να συμβεί είναι μεν η κατάργηση ενός πολύ δυνατού και σημαντικού σώματος του στρατού αλλά ταυτόχρονα η δημιουργία εκ νέου μια Α’ Μεραρχίας πλήρης,επανδρωμένης και ισχυρής που είχε και θα συνεχίσει να έχει κάτω από τις “φτερούγες” της, ένα από τα σημαντικότερα τμήματα του Ελληνικού Στρατού,τις ειδικές δυνάμεις του τόπου μας.

Το σχέδιο αυτό βέβαια, δεν φαίνεται να είναι πλήρως καθορισμένο καθώς δεν ορίζει επακριβώς το που θα στεγαστεί αυτή η Μεραρχία. Αυτό που πιθανολογείται είναι ότι θα στεγαστεί στα στρατόπεδα του εδρεύει μέχρι σήμερα το Β’ΣΣ λίγο πριν από τον οικισμό του Πανοράματος. Για όσους δεν γνωρίζουν, η Α’Μεραρχία υφίσταται ήδη στο Νομό μας και στεγάζεται στα στρατόπεδα που βρίσκονται στις Βαρβάρες.

Όσον αφορά το στρατιωτικό πρατήριο, για το οποίο πολλοί αναρωτιούνται τι θα απογίνει, η απάντηση είναι ότι θα παραμείνει ως έχει εφόσον ανήκει στη Α’ Μεραρχία. Δυστυχώς όμως μαζί με το κλείσιμο του Β’ΣΣ θα επέλθει και η διάλυση ή καλύτερα η κατάργηση της στρατιωτικής μουσικής (μπάντας), κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν θα την ξανά ακούσουμε “ζωντανά” στις παρελάσεις αλλά και τις Κυριακές στην ανύψωση και την υποστολή της ελληνικής σημαίας  στην πλατεία Ωρολογίου και επιπλέον(όπως προανέφερα) σημαίνει ότι όλοι οι στρατιωτικοί μουσικοί θα αναγκαστούν και αυτοί να πάρουν φύλλο πορείας για άλλους προορισμούς, κοντινούς ή μη.

Όλα αυτά, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα επηρεάσουν εκτός από τους ίδιους τους στρατιωτικούς που θα αναγκαστούν να φύγουν, (θα επηρεάσουν) και την κοινωνία της Βέροιας καθώς το Β’ΣΣ και οι πολίτες της συνυπήρξαν για 50 συναπτά έτη πλήρως αρμονικά. Το Β’ΣΣ έδινε αναμφισβήτητα όλα αυτά τα χρόνια ζωή στην πόλη της Βέροιας.

Κλείνοντας, να υπενθυμίσουμε ότι το Β’Σώμα Στρατού το δεύτερο σκαλοπάτι κάτω από το ΓΕΣ είναι ένα ηρωικό σώμα, με ένδοξες στιγμές. Το Β’Σώμα ασκούσε επιτελικό έλεγχο και θεωρούνταν η δύναμη ταχείας αντίδρασης του Ελληνικού Στρατού. Δυστυχώς δεν κατάφεραν το κρατήσουν στη ζωή ούτε οι τοπικές αρχές αλλά ούτε και βουλευτές του Νομού, οδηγώντας το να “κατεβάσει την ταμπέλα του” στο τέλος του Νοεμβρίου και να δείξει την έξοδο από την πόλη της Βέροιας σε πολλούς στρατιωτικούς.

Οι ριζικές αλλαγές είναι προ των πυλών…για να δούμε τι θα ακολουθήσει…

της Λένας Μαρκογιαννάκη για το kathemera.gr