Το 94% των μαθητών της ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (λύκειο) μαθαίνουν αγγλικά για πρώτη ξένη γλώσσα, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Eurostat.

London_BadiceaΤα γαλλικά, τα γερμανικά και τα ισπανικά έπονται στην κατάταξη, ωστόσο αρκετά πιο πίσω.

Τα γαλλικά μελετώνται από το 19% των μαθητών στην πρωτοβάθμια και κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (γυμνάσιο) και 23% στην ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (λύκειο). Εν συνεχεία είναι τα γερμανικά (9% και 21%) και τα ισπανικά (6% και 18%).

Η κυριαρχία των αγγλικών ξεκινά από μικρή ηλικία, με το 83% των μαθητών να υιοθετούν την γλώσσα του Shakespeare στην πρωτοβάθμια ή κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, πάνω δηλαδή από το 73% ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τη Eurostat.

Η διδασκαλία των αγγλικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι σχεδόν παγκόσμια, φθάνοντας στο 100% σχεδόν σε όλες τις χώρες. Πορτογαλία (47%), Μάλτα (66.5%), Ουγγαρία (78.5%) και Βουλγαρία (88%) αποτελούν τις μόνες αξιοσημείωτες εξαιρέσεις.

Παρόμοια τάση καταγράφεται και στους ενήλικες ηλικίας 25-64, με τους ερωτηθέντες να αναφέρουν τα αγγλικά ως την ξένη γλώσσα που γνωρίζουν καλύτερα σχεδόν και στις 28 χώρες της ΕΕ. Αντίθετα, στις τρεις χώρες της Βαλτικής, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, τα ρωσικά μιλιούνται περισσότερο από τα αγγλικά, όπως και τα γερμανικά στο Λουξεμβούργο και τα τσεχικά στη Σλοβακία.

«Παγκοσμίως, τα αγγλικά είναι η πιο ευρέως ομιλούμενη γλώσσα και δεν αποτελεί έκπληξη που τόσα πολλά σχολεία τα διδάσκουν», είπε ο Dennis Abbott, εκπρόσωπος της Επιτρόπου Εκπαίδευσης και Πολυγλωσσίας της ΕΕ, Ανρούλλας Βασιλείου.

«Ωστόσο δεν είναι αρκετό να μαθαίνεις μόνο αγγλικά. Υπάρχει πραγματικά προστιθέμενη αξία στην εκμάθηση και άλλων γλωσσών», είπε στην EurActiv. «Στις επιχειρήσεις παραδείγματος χάρη, εάν θέλεις να βρεις πελάτες στη Γερμανία ή την Γαλλία, είναι πολύ ευκολότερο εάν μιλάς τη γλώσσα τους».

Κυριαρχία αγγλικών στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα το 58% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι γνωρίζει τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα. Ακόμη, στην πρωτοβάθμια και κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (γυμνάσιο) 97% διδάσκεται αγγλικά και 33% γαλλικά ως δεύτερη γλώσσα

Παρόμοια, στην ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (λύκειο) και γενικά τα αγγλικά επίσης κυριαρχούν 91% και έπονται τα γαλλικά 7% ως δεύτερη πιο δημοφιλής γλώσσα.

Πηγή: euractiv.gr