Η Τουρκία πιθανώς θα αποκτήσει ένα καθεστώς με την ΕΕ παρόμοιο με αυτό της Νορβηγίας, τόνισε ο Τούρκος υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Egemen Bagis, σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph.

P023417000302-114530Ο Τούρκος αξιωματούχος επεσήμανε ότι παρά τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας, η Άγκυρα είναι «θύμα προκατάληψης» από την πλευρά της ΕΕ, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει συγκεκριμένες χώρες.

«Η ΕΕ πρέπει να βάλει στην άκρη την προκατάληψη και να δεχθεί νέα δυναμικά κράτη όπως η Ουκρανία και η Τουρκία», υπογράμμισε.

«Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν βλάπτουν εμένα βάζοντάς με σε δεύτερη μοίρα. Αντίθετα, τους εαυτούς τους βλάπτουν», είπε ο Bagis.

«Θα καταλήξουμε σαν τη Νορβηγία»

«Μακροπρόθεσμα θεωρώ πως η Τουρκία θα καταλήξει σαν τη Νορβηγία. Θα είμαστε σε ευρωπαϊκά πρότυπα, θα είμαστε πολύ στενά συνδεδεμένο μέλος αλλά όχι μέλος της ΕΕ», πρόσθεσε.

Η Νορβηγία απέρριψε την ένταξη στην ΕΕ με δύο δημοψηφίσματα το 1972 και το 1994 ωστόσο διατηρεί ιδιαίτερο καθεστώς σύνδεσης με την ΕΕ.

Αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και συμμετέχει επίσης σε μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Επίσης συνεισφέρει μαζί με τους εταίρους της στον ΕΟΧ/Ευρωπαϊκό Χώρο Ελευθέρων Συναλλαγών στην κοινωνική και οικονομική συνοχή.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του German Marshall Fund που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, ο ευρωσκεπτικισμός αυξάνεται στην τουρκική κοινή γνώμη.

Ενώ το 2004 73% των Τούρκων τασσόταν υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ, σήμερα το ποσοστό αυτό έχει πέσει στο 44%.

Σημειώνεται ότι η Αθήνα παρά τις προηγούμενες δεσμεύσεις της στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων του Τρίο των Προεδριών [Ιρλανδία, Λιθουανία, Ελλάδα], έθεσε την διεύρυνση εκτός ατζέντας κατά της Ελληνική Προεδρία που ξεκινά την 1η Ιανουαρίου του 2014, λέγοντας ωστόσο ότι θα προωθήσει την περίπτωση της κάθε χώρας ξεχωριστά.

«Εφόσον η πολιτική δέσμευση υπάρχει εκ μέρους όλης της ΕΕ, στόχος μας είναι να προχωρήσουμε με συγκεκριμένα βήματα, που θα προσαρμοστούν στις συγκεκριμένες ανάγκες και συνθήκες που περιβάλλουν κάθε ξεχωριστή περίπτωση. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελληνική Προεδρία δεσμεύεται να προωθήσει τις προτεραιότητες διεύρυνσης της Ένωσης και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις που παρουσιάζει κάθε υποψήφια χώρα [προς διεύρυνση] στη συγκεκριμένη συγκυρία», τόνισε πρόσφατα στην EurActiv, ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών κ Δημήτρης Κούρκουλας.

EurActiv.gr με πληροφορίες από Reuters/Telegraph

Πηγή: euractiv.gr