ΕΕ και Σιγκαπούρη υπέβαλαν προς έγκριση σήμερα (20 Σεπτεμβρίου) μια από τις πιο ολοκληρωμένες συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου, την οποία οι Βρυξέλλες θεωρούν «σκαλοπάτι» για μια ευρύτερη συμφωνία με τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας.

SingaporeΟι επικεφαλής των διαπραγματεύσεων και από τις δύο πλευρές παρουσίασαν ολόκληρο το 1.000σελιδο κείμενο της συμφωνίας σήμερα.

Με την επιφύλαξη της έγκρισης στη Σιγκαπούρη, στα 28 κράτη της ΕΕ και την Ευρωβουλή, η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ στα τέλη του 2014 ή τις αρχές του 2015.

Το εμπόριο αγαθών μεταξύ ΕΕ και Σιγκαπούρης έφθασε στα 52δις€ το 2012 και στις υπηρεσίες 28δις € το 2011. Οι αμοιβαίες επενδύσεις είναι ύψους 190δις €.

Η ΕΕ βλέπει την εν λόγω συμφωνία ως «άνοιγμα» και για άλλες συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου με τα υπόλοιπα μέλη της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, που έχουν θέσει στόχο την οικονομική ενοποίηση μέχρι το 2015.

ΕΕ και Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) ξεκίνησαν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις το 2007, αλλά τις εγκατέλειψαν δύο χρόνια μετά, καθώς η ΕΕ επέλεξε να διεξάγει συνομιλίες μεμονωμένα και διμερώς με κάθε χώρα.

Η Κομισιόν ήδη διαπραγματεύεται συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου με τη Μαλαισία και το Βιετνάμ και ξεκίνησε συνομιλίες τον Μάρτιο με την Ταϋλάνδη.

Η Σιγκαπούρη έχει πληθυσμό 5εκ ατόμων, ενώ η Ένωση Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας συνολικά 600εκ, ωστόσο αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 του εμπορίου ΕΕ-ASEAN και πάνω από το 60% των επενδύσεων μεταξύ των δύο περιοχών.

Η συμφωνία υπερβαίνει πολλές άλλες συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου καθώς υπάρχει δέσμευση για άνοιγμα των δημόσιων διαγωνισμών, ένα πεδίο όπου η ΕΕ διαθέτει κορυφαίους προμηθευτές, καθώς και η συμφωνία στα τεχνικά πρότυπα σε πεδία όπως τα μηχανοκίνητα οχήματα, τα ηλεκτρονικά είδη και οι πράσινες τεχνολογίες.

Για παράδειγμα ένα αυτοκίνητο που έχει κατασκευαστεί βάσει των προτύπων της ΕΕ θα είναι αποδεκτό προς πώληση στη Σιγκαπούρη.

Η ΕΕ αποκτά επίσης καλύτερη προστασία των «γεωγραφικών ενδείξεων», προϊόντα δηλαδή που παράγονται σε συγκεκριμένες περιοχές όπως το ζαμπόν της Πάρμα και η σαμπάνια.

Οι ευρωπαϊκοί δασμοί για τα προϊόντα της Σιγκαπούρης θα καταργηθούν τα επόμενα πέντε χρόνια. Η Σιγκαπούρη από την άλλη δεσμεύθηκε να διατηρήσει τους μηδενικούς δασμούς σε όλες τις εισαγωγές από την ΕΕ.

Η Σιγκαπούρη τέλος θα επωφεληθεί από τους μειωμένους δασμούς στα φαρμακευτικά προϊόντα.

EurActiv με Reuters

Πηγή: euractiv.gr