Στις 27 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί σε συνάντηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή στη Στοκχόλμη η νέα έκθεση του ΟΗΕ για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

perivallonΗ πολυαναμενόμενη έκθεση παραθέτει τις επιστημονικές και τεχνικές πλευρές του φαινομένου, επιρρίπτει την ευθύνη στον άνθρωπο και προειδοποιεί ότι η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα συνεχίζει να αυξάνεται επικίνδυνα.

Σύμφωνα με σχέδιο της Τεχνικής Περίληψης της έκθεσης που περιήλθε στην κατοχή του Reuters και έφερε ημερομηνία 7 Ιουλίου, ορισμένες από τις βασικές εκτιμήσεις είναι:

• Η μέση επιφανειακή θερμοκρασία του πλανήτη θα ανέβει έως και 4,8 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, πολύ πάνω από το τυπικό όριο των 2,0 βαθμών στο οποίο έχει συμφωνήσει η διεθνής κοινότητα.

• Αν όμως υπάρξει δραστική μείωση στις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου, η άνοδος της θερμοκρασίας θα μπορούσε να περιοριστεί στους 0,3 βαθμούς.

• Η έκθεση αναγνωρίζει επίσης ότι ο πλανήτης ενδέχεται να είναι λιγότερο ευαίσθητος στην άνοδο του διοξειδίου του άνθρακα. Ο διπλασιασμός της συγκέντρωσης CO2, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, είναι πιθανό να αντιστοιχεί σε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 έως 4,5 βαθμούς Κελσίου, και όχι 2,0 έως 4,5 βαθμούς όπως εκτιμούσε η προηγούμενη έκθεση το 2007.

Η κρίσιμη έκθεση του ΟΗΕ θα είναι ο κύριος οδηγός για τη λήψη μέτρων από τη διεθνή κοινότητα.

Πηγή: energypress.gr