Πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι 12ες ετήσιες εορταστικές εκδηλώσεις «ΠΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΕΥΛΑΒΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΜΑΣ ΤΙΜΙΟ ΣΤΑΥΡΟ» της Θρακικής Εστίας Βεροίας.

thrakikiΟι  ετήσιες  εκδήλωσεις διήρκησαν 2 ημέρες, όπου την πρώτη παρουσιάστηκαν χοροί από χορευτικά συγκροτήματα το Σάββατο το βράδυ (14 Σεπτεμβρίου 2013) στον χώρο του αθλητικού κέντρου στο μπάσκετ ΕΛΗΑΣ και την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου & Παύλου.

Οι εκδηλώσεις των χορευτικών τμημάτων άρχισαν με παρέλαση από την πλατεία Δημαρχείου Βέροιας  μέχρι τον χώρο της εκδήλωσης στο μπάσκετ της ΕΛΗΑΣ, όπου τα τμήματα αφού παρατάχθηκαν στην χώρο του αθλητικού κέντρου στη συνέχεια αποχώρησαν.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Βέροιας κ.Στάθης Βακάλης,  ο οποίος καλωσόρισε τα χορευτικά συγκροτμήματα που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Ο πρόεδρος κ.Βακάλης στην ομιλία του χαρακτηριστικά ανέφερε, “Η Λαϊκή μας παράδοση είναι ο ακριβός θησαυρός της Εθνικής μας κληρονομιάς. Οι λαϊκοί μας χοροί, το δημοτικό τραγούδι και η τοπική ενδυμασία της κάθε γωνιάς της εθνικής μας γης, δίνουν τα μέσα για να εκτιμήσουμε το μεγαλείο της ψυχής του λαού μας. Η Θρακική Εστία Βέροιας, πιστός θεματοφύλακας των πατρογονικών παραδόσεων, δίνει απόψε την ευκαιρία σ’ όλους μας να πάρουμε μια γεύση από τον πλούτο της μουσικοχορευτικής παράδοσης του τόπου μας”.

Την αυλαία  άνοιξε το παιδικό χορευτικό τμήμα της Θρακικής Εστίας Βεροίας παρουσιάζοντας χορούς της περιοχής του Έβρου, το οποίο με την άρτια εκπαίδευση τους από τον χοροδιδάσκαλο Σταύρο Λίτο,  ήταν εμφανές πως ενθουσίασαν τους παρευρισκομένους. Στην συνέχεια το «έμπειρο» τμήμα εκπροσώπησης της Θρακικής Εστίας χόρεψε χορούς της Βόρειας Θράκης, αποσπώντας τα παρατεταμένα χειροκροτήματα των θεατών.

Κατόπιν, το χορό έσυραν τα 4 (τέσσερα) φιλοξενούμενα Πολιτιστικά Σωματεία, τα οποία είχαν ήταν προσκαλεσμένα της Θρακικής Εστίας Βεροίας.

Πρώτος ήταν «ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ & ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΩ ΚΑΜΗΛΑΣ ΣΕΡΡΩΝ» παρουσιάζοντας χορούς της περιοχής Σερρών με άρτια εμφάνιση και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

Δεύτερος « ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΡΙΕΣΣΑΣ Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» με χορούς της Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και αυτός είχε πολύ καλή παρουσία και χειροκροτήθηκε από τους θεατές.

Σειρά είχε η Ήπειρος με τον « ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ Η ΛΟΥΤΣΑ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ» με ηπειρώτικους χορούς που με την λεβεντιά τους και τα νιάτα τους (οι ποιο πολύ φοιτητές στο εκεί πανεπιστήμιο) απέσπασαν κολακευτικά σχόλια αλλά και τα χειροκροτήματα του κοινού.

Η εκδήλωση έκλεισε με χορούς από τις Κυκλάδες από την «ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ» Θεσσαλονίκης, με παρουσία εξαιρετική αφού εκτός του χορού το χορευτικό τμήμα συνοδευόταν και από τραγούδι. Αναμενόμενο ήταν, λοιπόν, οι θεατές να τους καταχειροκροτήσουν και έτσι έκλεισε η αυλαία για την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων.

Την επόμενη μέρα, την Κυριακή το πρωί (15/9) με την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου & Παύλου και χοροστατουντος του Μητροπολίτη μας κ. Παντελεήμονα, έληξαν οι φετινές 12ες εκδηλώσεις της Θρακικής Εστίας Βέροιας. Να σημειωθεί ότι η αρτοκλασία, συνέπεσε με το μνημόσυνο από την πολιτεία και τους Μικρασιάτες της Ημαθίας για την Μικρασιατική καταστροφή.

Τέλος, η  Θρακική Εστία Βεροίας την άλλη Κυριακή θα πραγματοποιήσει το καθιερωμένο αγιασμό της, ώστε να ξεκινήσει και η νέα χορευτική σεζόν της.

thrakiki1

thrakiki3

thrakiki2