Οχτώ στις δέκα βρετανικές επιχειρήσεις πιστεύουν πως η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα τις βλάψει, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες (12 Σεπτεμβρίου).

agglia1Τον Ιανουάριο ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron είπε ότι θα διαπραγματευθεί ένα νέο ρόλο της Βρετανίας στην Ευρώπη και εν συνεχεία θα διεξάγει δημοψήφισμα μέχρι το 2017, ζητώντας από τους Βρετανούς πολίτες να αποφασίσουν εάν θέλουν ή όχι η χώρα να παραμείνει στην ΕΕ.

Από τις 415 εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα της εταιρείας YouGov, 78% είπαν πως η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ είναι προς το καλύτερο συμφέρον τους. 10% τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης ενώ αναποφάσιστες είναι το 12%.

Μια ξεχωριστή έρευνα την Τρίτη (10 Σεπτεμβρίου) διαπίστωσε ότι εάν γινόταν δημοψήφισμα σήμερα, 43% των Βρετανών θα επέλεγε την αποχώρηση από την ΕΕ και 39% την παραμονή.

Στην έρευνα της YouGov για την Συνομοσπονδία Βρετανικών Βιομηχανιών, 2/3 των βρετανικών επιχειρήσεων θεωρεί πως η αποχώρηση από την ΕΕ θα βλάψει σημαντικά το εμπόριο με τις ευρωπαϊκές αγορές.

47% τόνισαν ότι θα είναι δυσκολότερο να βρουν ειδικευμένους εργαζομένους, ενώ 3% είπε ότι θα είναι ευκολότερο. Λίγο πιο πάνω από τις μισές, είπαν ότι θα βλάψει την ανταγωνιστικότητα ενώ 15% ισχυρίστηκε ότι θα την βελτιώσει.

Τα ευρήματα των διαφόρων ερευνών και δημοσκοπήσεων τίθενται υπό αμφισβήτηση από τους ευρωσκεπτικιστές, που πιστεύουν πως η βρετανική οικονομία θα μπορούσε να «αναγεννηθεί» εκτός ΕΕ, διαπραγματευόμενη νέες εμπορικές συμφωνίες και όντας πιο ευέλικτη.

Πηγή: euractiv.gr