Για δωδέκατη χρονιά η Θρακική Εστία Βέροιας, πιστός θεματοφύλακας των πατρογονικών παραδόσεων, δίνει την ευκαιρία σ’ όλους μας να πάρουμε μια γεύση από τον πλούτο της μουσικοχορευτικής παράδοσης του τόπου μας, διοργανώνοντας, όπως κάθε χρόνο στις αρχές του Σεπτέμβρη γιορταστική εκδήλωση αφιερωμένη στον Προστάτη της Τίμιο Σταυρό, με τη συμμετοχή ακόμη τεσσάρων πολιτιστικών-λαογραφικών συλλόγων.

thrakiki estiaΗ Θρακική Εστία Βεροίας ιδρύθηκε το 1985 από το μεράκι κάποιων απογόνων Θρακών, της Ανατολικής Θράκης, στην συνέχεια της Βόρειας Θράκης (Ανατολικής Ρωμυλίας) και με την πάροδο του χρόνου έγιναν μέλη της Θρακιώτες και από την Δυτική Θράκη.

Το παιδικό τμήμα της Θρακικής Εστίας Βεροίας θα παρουσιάσει χορούς περιοχής Έβρου : ΣΥΡΤΟΣ, ΔΕΝΤΡΙΣΤΙ, ΔΑΦΝΩ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΙ ΜΑΪΔΩ ΘΕΛΕΙ, ΓΚΙΚΝΑ – ΞΕΣΥΡΤΟΣ, ΠΛΙΑΛΤΟΣ.

Το τμήμα εκπροσώπησης θρακικής Εστίας Βεροίας θα παρουσιάσει χορούς της Βόρειας Θράκης:ΤΣΑΓΑΝΟΣ ΚΑΝΕΙ ΝΤΟΥΓΟΥΝΙ, ΤΡΟΪΡΩ – ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ, ΓΙΑΡΙΣΚΑ – ΜΠΑΪΝΤΟΥΣΚΕΣ (ΚΑΒΑΚΛΙ-ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ-ΜΠΟΓΙΑΛΙΚΙ), ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ – ΜΕΛΙΣΩ, ΠΟΔΑΡΑΚΙ – ΝΤΟΥΣΚΟ – ΤΣΕΣΤΟ, ΚΑΤΣΙΒΕΛΙΚΟ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013 ώρα 20:30 γήπεδο μπάσκετ ΕΛΗΑΣ

1.- Χοροί περιοχής Έβρου: Από το παιδικό τμήμα της Θρακικής Εστίας Βεροίας

2.- Χοροί Βόρειας Θράκης: Από το τμήμα εκπροσώπησης της Θρακικής Εστία Βεροίας

3.- Χοροί περιοχής Σερρών: Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Κάτω Καμήλας Σερρών

4.- Χοροί Κεντρικής Μακεδονίας: Μορφωτικός Χορευτικός Σύλλογος Χαριέσσας «Άγιος Δημήτριος»

5.- Χοροί Ηπείρου : Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Λούτσα» του Δήμου Ιωαννίνων

6.- Χοροί Κυκλάδων : Ενοριακής Νεανικής Εστίας του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκη

Την Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, θα γίνει η καθιερωμένη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ

Δεληολάνης Γιώργος κορνέτα

Κοσμίδης Νεκτάριος βιολί – τραγούδι

Κοσμίδου Τασούλα κρουστά

Λίτος Γιάννης ακορντεόν

Μπραχόπουλος Μιχάλης κλαρίνο

Νταβλιάκος Γιώργος γκάιντα

Σιδηρόπουλος Μίλτος λαούτο

Ψαθάς Βαγγέλης κλαρίνο – ζουρνά

Ψαθάς Δημήτρης Νταούλι – ζουρνά

Πατσούρας Γιώργος Τραγούδι

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΩ ΚΑΜΗΛΑΣ ΣΕΡΡΩΝ

Ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Κάτω Καμήλας Σερρών ιδρύθηκε το 1982 από ανθρώπους με ευαισθησίες και αγάπη για τον τόπο, που θέλησαν να συνεχίσουν την παράδοση και την πολιτισμική μας κληρονομιά. Στόχος και σκοπός είναι η σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στους κάτοικους και η διάσωση και διατήρηση της παράδοσης του τόπου μας στις επόμενες γενιές.

Χοροί περιοχής Σερρών : ΣΥΡΤΟ, ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ, ΟΡΜΑΝΛΙ, ΚΑΜΠΑΝΑ ΜΩΡΕ ΜΗΤΡΟ, ΓΚΑΪΝΤΑ

ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το χορευτικό συγκρότημα της Ενοριακής Νεανικής Εστίας του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1994 ύστερα από πρωτοβουλία των Πατέρων του Ιερού Ναού στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της Νεανικής μας Εστίας. Κύριος σκοπός της ιδρύσεως του είναι η εκμάθηση και η διατήρηση της πλούσιας παράδοσης του τόπου μας από νέους ανθρώπους.

Χοροί περιοχής Κυκλάδων : ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΚΛΥΔΩΝΑ (ΚΙΜΩΛΟΣ), ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΓΕΡΑΝΟΥ (Ν’ ΑΛΛΑΞΩ ΘΕΛΩ ΣΚΟΠΟ) ΚΑΙ ΔΑΦΝΕΣ (ΠΑΡΟΣ), ΣΥΡΤΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «Η ΛΟΥΤΣΑ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Λούτσα» του Δήμου Ιωαννιτών, ιδρύθηκε το 1977 από κατοίκους της ομώνυμης συνοικίας, έχει έδρα τα Ιωάννινα και σήμερα αριθμεί περίπου 300 μέλη.

Χοροί Ηπείρου : Μπαίνω μεσ’ τ’ αμπέλι, Τασιά , Σέλφο, Μπαζαρκάνα, Γυναίκες που χορεύετε, Παλιά Ιτιά, Βιργινάδα με γυρίσματα.

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΡΙΕΣΣΑΣ «ΆΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ»

Ο Μορφωτικός Χορευτικός Σύλλογος Χαριέσσας «Άγιος Δημήτριος» ιδρύθηκε το 1980 από τους νέους του χωριού με σκοπό τη διάσωση, διάδοση και διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής, των ηθών και των εθίμων.

Χοροί Κεντρικής Μακεδονίας : ΡΑΪΚΟ, ΣΑΡΑΚΙΝΑ, ΛΕΒΕΝΤΙΚΟ, ΖΑΒΛΙΤΣΕΝΑ, ΕΛΕΝΟ ΜΟΜΕ, ΜΑΡΕΝΑ.