Δυο σημαντικές προτάσεις που έτυχαν της αποδοχής του συνόλου των μελών της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ), κατέθεσε η Δήμαρχος Βέροιας στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης την περασμένη Πέμπτη.

xaroulaΤο πρώτο θέμα αφορούσε την στήριξη της αντίδρασης του Δήμου Βέροιας, της Μητρόπολης, της Αντιπεριφέρειας και όλης της τοπικής κοινωνίας στην απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το Β΄ΣΣ, για το οποίο μίλησε η Δήμαρχος και έλαβε την θετική άποψη της ολομέλειας, που θα αποστείλει στον Υπουργό Άμυνας.

Στη συνέχεια η Δήμαρχος της Βέροιας έθεσε το καυτό θέμα της επιβολής ειδικού τέλους στην διάθεση των απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ, που επιβάλει το Υπουργείου Περιβάλλοντος στο πλαίσιο της εναρμόνισης της χώρας με σχετική Οδηγία της Ε.Ε.

Πρόκειται για ένα επιπρόσθετο τέλος ύψους 35 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων, το οποίο αυξάνεται κατά 5 ευρώ ετησίως έως το ποσό των 60 ευρώ ανά τόνο!

Πρόκειται για ένα υπέρογκο κόστος που θα εκτοξεύσει στα ύψη τα τέλη καθαριότητας σε όλους τους Δήμους της χώρας. Η πρόταση της Δημάρχου Βέροιας αφορούσε την υποβολή αιτήματος κεντρικά για να δοθεί από το ΥΠΕΚΑ παράταση τουλάχιστον δυο ετών για την επιβολή του πρόσθετου τέλους.

Αναφερόμενη στο κεφαλαιώδες αυτό πρόβλημα που θα κληθούν σύντομα να αντιμετωπίσουν οι Δήμοι όλης της χώρας, η Δήμαρχος Βέροιας τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

Σύμφωνα με το άρθρο 43 «Ειδικό Τέλος Ταφής» του Νόμου 4042/13-2-2012 «Ποινική προστασία του Περιβάλλοντος – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ – Πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ – Ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής» οι οργανισμοί ή οι επιχειρήσεις, που διαθέτουν σε Χώρο Υγειονομική Ταφής τα απόβλητα ανεπεξέργαστα, από 1-1-2014 επιβαρύνονται με την καταβολή του ειδικού τέλους το οποίο ορίστηκε σε 35 ευρώ ανά τόνο διατιθέμενων αποβλήτων και αυξάνεται ετησίως κατά 5 ευρώ ανά τόνο έως του ποσού των 60 ευρώ ανά τόνο.

Επίσης στο μεθεπόμενο άρθρο 45 του Νόμου ορίζεται ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος καθορίζεται η διαδικασία είσπραξης μετά την καθορισθείσα στο άρθρο 43 ημερομηνία ( η αναφερόμενη ΚΥΑ μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί και αναμένεται η έκδοσή της το επόμενο διάστημα, δηλ. μέχρι 1-1-2014 την καθορισθείσα ημερομηνία έναρξης καταβολής του ειδικού τέλους).

Σύμφωνα με τα παραπάνω και με δεδομένο ότι στη χώρα μας δεν λειτουργεί, δεν έχει καν ξεκινήσει η κατασκευή ανάλογης μονάδας επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων, το σύνολο των ΟΤΑ θα κληθεί να καταβάλει υπέρογκα ποσά για τη διαχείρισή τους από 1-1-2014, εφ’ όσον εκδοθεί η ως άνω προβλεπόμενη ΚΥΑ.

Υπολογίζοντας ότι το κόστος της μεταφοράς και διάθεσης των απορριμμάτων σε αδειοδοτημένους ΧΥΤΑ σήμερα κυμαίνεται περίπου στα 45 ευρώ ανά τόνο με την επιβολή του ειδικού τέλους, από 1-1-2014, θα ανέλθει στα 80 ευρώ ανά τόνο, με αποτέλεσμα την αναγκαστική αύξηση των δημοτικών τελών, αφού οι Δήμοι με τις συνεχείς περικοπές των οικονομικών τους θα είναι αδύνατο να ανταποκριθούν στη κάλυψη της πρόσθετης αυτής επιβάρυνσης.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι μέχρι τέλους του 2013 εκτιμάται να έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Εθνικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων και ότι ο χρόνος ωρίμανσης των μελετών – της δημοπράτησης και κατασκευής μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων απαιτεί τουλάχιστον μια πενταετία, η αυτοδιοίκηση άμεσα θα πρέπει να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες διασφάλισης της παράτασης επιβολής του εν λόγω τέλους ταφής των αποβλήτων.