Ένας Βόρειο-Ελλαδίτης και μάλιστα Θεσσαλονικιός (απόφοιτος πληροφορικής) , ο Κώστας Ταματέας, κατάφερε κάτι που λίγοι θα μπορούσαν να το κάνουν πραγματικότητα. Κατάφερε να βγάλει τις δικές του φωτογραφίες από το διάστημα, στέλνοντας στην στρατόσφαιρα μια αυτοσχέδια κάψουλα με ηλεκτρονικό και φωτογραφικό εξοπλισμό.

Ο μικρός σε ηλικία  «επιστήμονας» χρειάστηκε 3 ολόκληρα χρόνια για να υλοποιήσει κάτι που φτάνει άνετα να συναγωνιστεί  φωτογραφίες που εξασφαλίζει μέχρι πρότινος μόνο η NASA και απεικονίζουν τη γη μας από πολύ ψηλά.

Το σύστημα το οποίο ανέπτυξε είχε την δυνατότητα όπως αποδείχθηκε να κάνει λήψη μέχρι και από την στρατόσφαιρα και το  όνομα αυτού… «SlaRos Project».

Η προσπάθεια βέβαια αυτή που επιτεύχθηκε τελικώς δεν ήταν η πρώτη, το 1ο near space project ολοκληρώθηκε επιτυχώς το καλοκαίρι του 2012, όταν εκτόξευσε ένα μπαλόνι στο «διάστημα» σε υψόμετρο 38.800 μέτρων από τον Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη.

Η εκτόξευση, η δεύτερη  πραγματοποιήθηκε από την πόλη της Καρδίτσας στις 26 Αυγούστου 2013 και έφτασε σε ύψος 34.000 μέτρων, όπου η κάμερα απαθανάτισε μοναδικές  εικόνες  από τη Κεντρική και Στερεά Ελλάδα.

Για την ιστορία… τα «near space projects», έχουν ως βάση high-altitude balloons (ΗΑΒ), τα οποία αποτελούν μετεωρολογικό μπαλόνι δεμένο με ένα αλεξίπτωτο καθώς και ένα φορτίο που περιέχει ηλεκτρονικό εξοπλισμό όπως ραδιοπομπούς, κάμερες, συστήματα εντοπισμού καθώς και διάφορους αισθητήρες ή πειράματα.

Το μπαλόνι γεμίζει με ήλιο ή υδρογόνο και απελευθερώνεται, ανυψώνεται και όταν φτάσει σε σημείο όπου δεν υπάρχει ατμοσφαιρική πίεση, διογκώνεται και σκάει. Όταν αυτό συμβεί, η κάψουλα αρχίζει μια απότομη κάθοδο προς τη γη. Όταν εισέλθει σε πυκνή ατμόσφαιρα το αλεξίπτωτο ανοίγει αυτόματα με σκοπό να προσγειώσει το φορτίο πιο ομαλά.

Αποτελεί ένα επίτευγμα που θα μείνει σαφώς στην ιστορία. Ο Κ.Ταματέας απέδειξε ότι όλα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, δεν ανήκει τίποτα στη σφαίρα της φαντασίας, που κατά πολλούς ότι ανήκει στην φαντασία σημαίνει ότι προέρχεται από το διάστημα. Με λίγα λόγια τα υλικά της επιτυχίας θα έλεγε κανείς πως είναι η γνώση, η αγάπη για το δημιούργημα ,η φιλοδοξία και η υπομονή γιατί ως γνωστόν ο «επιμένων νικά».

Τέλος ο Κ. Ταματέας απαντώντας σε ερώτηση του kathemera.gr  «Μετά από ένα τόσο μεγάλο επίτευγμα ποιο είναι το επόμενο Project σου;» δήλωσε χαρακτηριστικά «Αυτή είναι η 2η επιτυχημένη αποστολή, ένα χρόνο μετά την 1η και θα υπάρξουν και επόμενες.. Ήδη εργάζομαι για αυτές και βελτιώνω τα συστήματα μου με βάση τα προβλήματα που συνάντησα σε κάθε προηγούμενη αποστολή. Σκοπός είναι να φωτογραφίσω όλη την χώρα οπότε σε κάθε αποστολή αλλάζει και η τοποθεσία εκτόξευσης».

Πηγή Φωτογραφιών: SlaRos Project

http://www.youtube.com/watch?v=8VpqiTus9P4