Κάνοντας μια βόλτα στα «σοκάκια του διαδικτύου» και ψάχνοντας εναλλακτικούς προορισμούς διακοπών καθώς το καλοκαίρι μας αποχαιρέτησε προ ολίγον ημερών και ο Σεπτέμβρης έχει μπει εδώ και μια βδομάδα για τα καλά, βρήκα μια εναλλακτική μορφή τουρισμού (και όχι τόπου) που ομολογώ με ενθουσίασε και επιπλέον από όσα διάβασα μπορώ να πω πως με ταξίδεψε…

Δεν αναφέρομαι ούτε στον θρησκευτικό τουρισμό, ούτε στον κλασικό τουρισμό (στον οποίο επισκέπτεσαι μνημεία μουσεία κ.α) ούτε τον τουρισμό που χαρακτηρίζεται καθαρά από την ύπαρξη του θαλάσσιου στοιχείου. Αναφέρομαι στο ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟ… ένα είδος τουρισμού, ο οποίος στην Ελλάδα υπάρχει για να μας θυμίζει ότι η ελληνική ύπαιθρος έχει να μας προσφέρει περισσότερα από όσα νομίζουμε. Η ελληνική ύπαιθρος αναμένει τους ανύποπτους επισκέπτες και τους λάτρεις της φύσης για να αποκαλύψουν τα ιδιαίτερα μυστικά της, που τόσο καλά κρύβει. Τα ανυπέρβλητης ομορφιάς τοπία με τα απίστευτα χρώματα, απόδειξη ότι η Ελλάδα αποτελεί προνομιακό προορισμό για διακοπές όλες τις εποχές του χρόνου.

Αγροτουρισμός στην Ελλάδας μας σημαίνει… επαφή με τη φύση, τις αγροτικές εργασίες, την τοπική γαστρονομία. Σημαίνει στην κυριολεξία καθαρός αέρας, απλότητα, ζεστασιά και κυρίως φιλοξενία. Πλεονεκτήματα άκρως ικανά να μαγέψουν έναν επισκέπτη που δεν ζητάει πολλά, πολυτελείς σουίτες, πισίνες και ξέφρενα βράδια μέσα σε θορυβώδη μπαρ… Ο επισκέπτης στην ύπαιθρο γίνεται ένα με τη γη και τους ανθρώπους της.

Ο αγροτουρισμός προσφέρει κάτι μοναδικό που υπερβαίνει αυτό που λέμε εμπειρία, όταν για παράδειγμα κάποιος επισκέπτεται ένα αρχαιολογικό χώρο. Είναι ίσως ο μοναδικός τρόπος για να επιστρέψει κανείς έστω και για λίγο πίσω στο χρόνο και να ζήσει [αυτό που λέμε] παραδοσιακά.

Σκεπτόμενη πως θα μπορούσα να εκφράσω όλη αυτή την νοοτροπία αυτού του είδους τουρισμού με άλλα λόγια θα έλεγα πως είναι μια άλλη φιλοσοφία τουρισμού….

Μπορεί να κάνεις πράγματα που δεν έχεις κάνει ποτέ. Γιατί; Επειδή δεν είχες τη δυνατότητα μένοντας σε μια τσιμεντένια πόλη. Χαρακτηριστικά σε ένα φυλλάδιο «Αγροτουρισμού» διάβασα κάτι και ομολογώ πως με κάλυψε σε οποιαδήποτε απορία και αν είχε δημιουργηθεί στο μυαλό μου ενόσω έψαχνα… το φυλλάδιο έγραφε: «Στην ελληνική ύπαιθρο, οι αγροτικές ασχολίες δίνουν τον τόνο και σας «προσκαλούν» να συμμετάσχετε ενεργά σε ένα σύνολο δραστηριοτήτων, συνδυάζοντας το πάντρεμα του μόχθου με την απόλαυση».

Νομίζω  ή μαλλον είμαι σίγουρη πως σας έδειξα την επόμενη μορφή που θα έχουν οι διακοπές σας… ψάξε λίγο καλύτερα τι μπορείς να κάνεις και θα δείς ότι αν  σ’αρεσει η επαφή με τη φύση τότε …. σίγουρα μπορείς να γίνεις και εσύ «Αγροτουρίστας!

της Λένας Μαρκογιαννάκη για το kathemera.gr